Ingreep in HO om dictatuur te versterken

Nieuws | de redactie
19 februari 2008 | Dictator Loekasjenko heeft een nieuwe manier gevonden om het verzet van studenten en jongeren in Belarus te bestrijden. Dat lukt hem ook na zoveel jaar nog steeds niet. Het regime gaat de doorstroom naar het hoger onderwijs zelf ter hand nemen en sturen, zodat de jeugd nog afhankelijker gemaakt kan worden van de grillen van de president voor zijn toekomstperspectief. Een nieuw instrument is “a letter of recommendation from local authorities as a necessary prerequisite for entering higher education.

The minister said the requirement would apply to those who would like to be enrolled at Public Administration, International Relations, and Journalism departments, because graduates of these faculties may be appointed to “especially responsible government positions” in the future. The letter of recommendation would be based on the general education school report, and on the student’s character and personality.” Het is duidelijk, wat zo’n aanbevelingsbrief beoogt en wat hij moet verhinderen.

Aankomend studenten moeten niet alleen maar voldoende opgeleid zijn, zo meldt het regime, ‘but must also have experience of leadership; for instance, as a member of the Belarusian Republican Youth Union (BRYU). “In this case, the applicant is better prepared for jobs such as a diplomat and an administrator,” he said. Unsurprisingly, the BRYU is a pro-regime youth organization which officially proclaimed to be a descendant of Komsomol – the youth branch of the communist party in the Soviet Union. Thus, Mr. Radzkow’s suggestion seems as an attempt to limit the access to higher education to people who cannot be “trusted” by the state,’ meldt de ESU.

‘According to the Belarusian minister, it is important to understand that to be successful there is no need for higher education. Among other suggested innovations, the Minister promised to apply the “administrative resource” to control the proceeding of students of the 11th and 12th grades of secondary school, after which young people can enter higher education (at the moment it is not regulated and depends only on personal will of a secondary school student). It is interesting to know how exactly the minister is going to use the “administrative resource” for that purpose, especially taking into account the international image of the country.

The minister, Mr. Radzkow, also suggests school graduates to pay for centralized testing (10 000 Belarusian rubles for each), which they take at the end of their final year, and the results can be submitted to universities instead of entrance exams.’ Belarus wil een bewut ontmoedigingsbeleid gaan voeren waar het de toestroom naar het hoger onderwijs aangaat. Het regime beoogt veel meer jongeren via ‘vocational’ programma’s een vervolgopleiding te bieden en bovendien meer jongeren na het VO meteen aan het werk te zetten. De instroom in het HO kan dan nog scherper in de gaten gehouden worden.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK