Jonge econoom leidt Canadese centrale bank

Nieuws | de redactie
12 februari 2008 | Vanaf 1 februari heeft Mark Carney de functie van gouverneur van de Bank of Canada overgenomen van David Dodge. Waar de opvolging van Alan Greenspan als voorzitter van de Federal Reserve door Ben Bernanke in Europa nog van minuut tot minuut werd gevolgd, hoor je bijna niets over de Canadese machtswisseling. Natuurlijk is de Amerikaanse economie vele malen groter en invloedrijker dan de Canadese economie. Maar de machtswisseling in dit G8-land is voor Europa erg interessant om te bekijken. Al is het alleen maar omdat de Canadese economie vooral wordt aangedreven door kennis, olie, gas en andere grondstoffen.


Carney is met zijn 42 jaar de jongste centrale bank gouverneur binnen de G8 en gaat de bank de komende zeven jaar leiden. Hij groeide op in Noord-west Territoria en deed zijn bachelor economie aan Harvard. Zijn master en PhD behaalde Carney in Oxford, waar hij zich specialiseerde op de concurrentiepositie van landen. Nog voor hij naar Oxford ging, werkte hij een van ’s werelds grootste investments banks, Goldman Sachs, waar hij opnieuw door werd weggetrokken voordat hij zijn opleiding had afgerond. Voor Goldman Sachs werkte hij in de grote financiele centra in Londen, Tokyo, New York en Toronto, maar in Ottowa had niemand ooit van Carney gehoord.

Het kostte hem slechts vier jaar om zijn naam onder de politieke en economische elite in de hoofdstad te vestigen. Vanaf 2003 was hij als afgevaardigde van het Governing Council verbonden aan de Canadese centrale bank. De reden waarom hij deze publieke post verkoos boven de miljoenen van de investment banking is waarschijnlijk te zoeken in het onderwerp van zijn dissertatie. Carney is boven alles geïnteresseerd in macro-economische vraagstukken. In de positie van gouverneur van de Canadese centrale bank is hij de meest invloedrijke economische en financiële speler in Canada. De nieuwe baan levert daarnaast een enorme uitdaging op. Met de VS op het randje van een recessie, is de spill-over naar Canada nu al te merken in de export, de productieactiviteiten en het consumentenvertouwen. De Canadese economie floreert en de Canadese dollar is op dit moment ongekend sterk tegenover de Amerikaanse dollar. Maar de vrees is dat de Canadese dollar opnieuw wegzakt als de Amerikaanse economie weer aantrekt. Carney zal vanaf moment een overal bovenop moeten zitten en op meer moeten focussen dan op het beperken van de inflatie.

Carney wordt in Canada gezien als een veilige keuze van de conseratieve minderheidsregering, maar ook als een vernieuwer. Hij is niet de man “who would rock the boat”, maar wel het gezicht van de nieuwe en moderne markt. Hij heeft aangekondigd de conservatieve centrale bank te willen moderniseren door de introductie van Blackberry’s, maar ook door meer aandacht te schenken aan de wereldwijde markten die van grote invloed zijn op alle facetten van de Canadese economie. De verwachting is dat de focus onder zijn leiding meer komt te liggen op financiële markten en investeringen. Of dit uiting krijgt in het vernieuwen van de financiële instituties of het vervangen van de inflatie politiek is nog afwachten.

Geert Buijs




«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK