Leidse studenten zoeken diversiteit

Nieuws | de redactie
6 februari 2008 | In Leiden start een nieuw intercultureel studentennetwerk: Diversity. ‘Geen geïsoleerde club’, zegt voorzitter Anoep Singh. Diversity keek rond in andere steden maar daar werd het ei van Columbus niet gevonden. ‘Je vindt er verenigingen voor specifieke groepen als Surinaamse, Turkse of Marokkaanse studenten en dat is niet wat wij voorstaan. Wij kijken veel breder.’ Activiteiten die in de steigers staan zijn onder meer mentorprojecten.


De voorbereiding voor de oprichting van Diversity heeft een jaar geduurd en voor een groot deel bestaan uit nadenken, schrijven en consulteren. De vraag was: hoe zet je een algemeen studentennetwerk op dat een bepaalde groep studenten wil aanspreken, maar tegelijkertijd ook andere wil trekken? ‘Maar ik denk dat we de goede uitgangspunten hebben geformuleerd’, zegt Singh. ‘We zijn religieus en cultureel neutraal en er zijn ook geen verboden.’ Diversity is een stichting en geen vereniging; die vorm leek het beste te passen bij de ambities.

Diversity gaat voor de studenten die geen lid zijn omdat ze de verenigingen te ver van zich af voelen staan, niet omdat ze uit principe of om praktische redenen geen lid willen worden. Daardoor missen de verenigingen een groep, onder meer omdat die hen vooral associeert met ‘feesten en beesten’.

Plezier en netwerk
‘De groep die wij mede op het oog hebben loopt het plezier mis dat je bij een studentenorganisatie kunt hebben, en het netwerk dat je eraan over kunt houden. We hopen dat die studenten zich bij ons aansluiten en na college niet meteen naar huis gaan maar blijven voor een lezing of commissiewerk gaan doen’, stelt Singh, die zelf lid is van de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen, SIB, en van SPIL, de studievereniging van Politieke wetenschappen.

Daarnaast is Diversity er voor de studenten die internationaal georiënteerd zijn en die, bijvoorbeeld omdat ze een tijd in het buitenland hebben gewoond of elders zijn opgegroeid, andere verenigingen te eendimensionaal vind en meer diversiteit zoeken. ‘We staan open voor iedereen’, aldus Singh. Hij benadrukt dat het zeker niet zo zal zijn dat er bijvoorbeeld geen alcohol geschonken wordt: ‘Niets is verboden.’

Geen ei van Columbus
Diversity keek rond in andere steden maar daar werd het ei van Columbus niet gevonden. Singh: ‘Je vindt er verenigingen voor specifieke groepen als Surinaamse, Turkse of Marokkaanse studenten en dat is niet wat wij voorstaan. Wij kijken veel breder.’

Activiteiten die in de steigers staan zijn twee mentorprojecten. Het ene, in samenwerking met het expertisecentrum ICS van de universiteit, is er een voor eerstejaars. Ze kunnen via Diversity een mentor krijgen die hen wegwijs maakt binnen de universiteit en in het studentenleven.

Het andere project is een juridisch mentorsysteem: veel studenten uit de groep die Diversity wil aanspreken studeren rechten. Tegelijkertijd vertegenwoordigen ze vaak de eerste generatie die studeert. ‘Ze hebben geen juridisch netwerk, zijn niet echt bekend met de juridische beroepen en zien soms bij hun sollicitatie voor het eerst een jurist. Daarom koppelen we via Diversity kleine groepjes studenten aan een praktijkjurist.’ Er draait nu een pilot met mr. M.K. Braun, docent bij de afdeling Belastingrecht en daarbij belastingrechter in Den Haag.

Mr. Nebahat Albayrak, staatssecretaris van Justitie, is de belangrijkste spreker bij het startevenement deze week. Ook treden prof.dr. W.A.R. Shadid van het departement Culturele antropologie/Ontwikkelingssociologie en de vice-rector van de universiteit, prof.dr. M.C.E. Van Dam-Mieras, bij die gelegenheid op. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK