Naar duurzame opslag technisch-wetenschappelijke data

Nieuws | de redactie
13 februari 2008 | De technisch-wetenschappelijke wereld krijgt een eigen datacentrum voor digitale datasets: het 3TU.Datacentrum. Dit gaat zorgen voor een goed gedocumenteerde opslag en langdurige toegang tot technisch-wetenschappelijke onderzoeksgegevens, zodat een duurzame beschikbaarheid van het hele Nederlandse technisch-wetenschappelijke erfgoed gewaarborgd zal worden.

Het 3TU.Datacentrum is een initiatief van de bibliotheken van de TU Delft, Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente in het kader van de 3TU.Federatie. Binnen de wetenschap is de duurzame toegang tot (digitale) publicaties al geregeld. Een artikel blijft, als het eenmaal gepubliceerd is, doorgaans raadpleegbaar.

Wereldwijd zijn daarvoor voorzieningen getroffen. De datasets die ten grondslag liggen aan een wetenschappelijke publicatie worden echter nog niet duurzaam opgeslagen. De kans is groot dat deze vrij snel na afloop van het onderzoek ontoegankelijk worden door bijvoorbeeld fysiek verval van de opslagmedia, verlies van de beschrijvende (meta)data -waardoor het onmogelijk wordt om deze in juiste context te plaatsen- of de onmogelijkheid om oude software op nieuwe computers en besturingssystemen te draaien.  Datasets zijn echter ook na afloop van een onderzoek vaak nog zeer waardevol. Ze kunnen hergebruikt worden in nieuw onderzoek of gebruikt worden om het oorspronkelijk onderzoek te verifiëren. Door duurzame opslag van meetgegevens wordt tevens onderzoek over een lange periode mogelijk.

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK