Navigatiesysteem voor zorginstellingen

Nieuws | de redactie
29 februari 2008 | Studenten van de HAN hebben een navigatiesysteem voor (zorg)instellingen en gebouwen ontwikkeld. Zo kunnen beginnend dementerende senioren via een navigatiesysteem op hun rollator de weg vinden naar de therapeut, recreatiezaal of hun kamer.


In-huis-navigatiesysteem
De senior gebruikt het zogenaamde in-huis-navigatiesysteem via een tablet-pc (laptop zonder toetsenbord) die bijvoorbeeld gemonteerd is op een rollator. Andere toepassingen (zoals PDA) zijn ook mogelijk. Het aantal knoppen (en bestemmingen) is beperkt: door middel van het gebruik van symbolen vindt de senior zijn weg binnen de instelling of het gebouw.

Profiel
Het in-huis-navigatiesysteem is een oplossing voor mensen met geheugenverlies die door een gebouw scharrelen en niet meer weten hoe ze ergens moeten komen. Het systeem is ook los van een rollator te gebruiken. Het is daarom niet alleen geschikt voor ouderen die slecht ter been zijn, maar ook voor patiënten met Korsakov of patiënten die met een korte termijn geheugenverlies kampen. Zij kunnen het systeem op een PDA raadplegen.
Voor iedere gebruiker kan een apart profiel aangemaakt worden, afhankelijk van de (on-) mogelijkheden van de betreffende persoon. De rollatorgebruiker wordt via de lift naar zijn eindbestemming genavigeerd. Een andere gebruiker via de trap.

Project
Tientallen HAN-studenten hebben aan dit project meegewerkt onder leiding van Clark Nowack (docent Gezondheidszorgtechnologie en projectleider) en Jos Onokiewicz (docent ICA en technische ondersteuning) van de HAN.

Subsidie Provincie Gelderland
Aan het in-huis navigatiesysteem wordt momenteel de laatste hand gelegd. Woensdag 27 februari wordt het aangeboden aan gedeputeerde Esmeijer van de Provincie Gelderland. De Provincie heeft de ontwikkeling van het in-huis navigatie gesubsidieerd in het kader van het programma Ontgroening en Vergrijzing.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK