Nederland blijft steken bij innovatie

Nieuws | de redactie
26 februari 2008 | Nederland is ook in de nieuwste editie van de European Innovation Scoreboard een ‘innovation follower.’ Ons land scoort net boven het Europees gemiddelde. Die positie is de afgelopen vijf jaar zelfs wat gedaald, zo blijkt uit deze jaarlijkse monitoring van de Lissabon Agenda.

Nederland zou volgens de rapporteurs op deze manier binnen 5 tot 10 jaar tot het Europees gemiddelde kunnen wegzakken, aangezien andere landen ons voorbij zullen gaan. Zweden staat ook dit jaar weer bovenaan als ‘innovation leader’, naast Denemarken, Finland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en de VS.

De EIS kijkt dit jaar speciaal naar de innovatie binnen de dienstensector en het belang van sociaal kapitaal en kennisstromen. Ook wordt gekeken naar innovatie dat niet gebaseerd is op eigen R&D. Hierop scoort Nederland overigens met 17% zgn. non-R&D Innovators zeer laag, ons land is hier tweede van onder. Het EU-gemiddelde ligt op 46%.

Sterke punten van Nederland zijn breedbandpenetratie en patenten. Zwakke punten vat EIS samen onder de noemer Ondernemerschap en Innovatie. Het gaat o.m. over venture capital, marktinnovaties, innovatieve producten als deel van de omzet, organisatie-innovatie en de beschikbaarheid technici, zowel in opleidingen als op de arbeidsmarkt. Het rapport en statistieken zijn hier te vinden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK