Nederland wil titels niet beschermen

Nieuws | de redactie
12 februari 2008 | Minister Plasterk is niet van plan bachelor- en mastertitels wettelijk te gaan beschermen. Hij meent dat zo'n bescherming strafrechtelijk 'moeilijk handhaafbaar' zou zijn. Dit schrijft hij in reactie op de review van de NVAO door een internationale commissie. In Vlaanderen zijn de twee titels wèl beschermd. De commissie onder leiding van prof Helmut Konrad deed dan ook de aanbeveling in Nederland ook tot bescherming over te gaan, mede omdat zou bijdragen tot harmonisatie van de twee accreditatiestelsels.

Samen met de Vlaamse minister Franck Vandenbroucke laat minister Plasterk weten deze aanbeveling niet over te nemen. “Hoewel dit op het eerste oog een vanzelfsprekende maatregel lijkt (want waarom toestaan dat iemand zichzelf master noemt die geen geaccrediteerde hoopleiding heeft afgerond?), lijkt dit als wetsbepaling in de zin van strafrechtelijke bescherming van de naamsduiding van de graden moeilijk handhaafbaar. Het zou bovendien betekenen dat in Nederland alleen degenen die een NVAO- geaccrediteerde opleiding hebben gevolgd zich master of bachelor mogen noemen en bijvoorbeeld een afgestudeerde bachelor of master aan een buitenlandse hogeronderwijsinstelling die graad binnen de Nederlandse grenzen niet zou mogen gebruiken. Wanneer de Europese hoger onderwijsruimte een feit is en de erkenning van accreditaties in Europees verband gemeengoed, kan de reactie op deze aanbeveling worden heroverwogen. Ook dan blijft het hanteren van graden die buiten Europa zijn verkregen echter problematisch. In Vlaanderen worden de titels bachelor en master wel beschermd, hoewel die bescherming beperkt is tot Vlaanderen en zich niet uitstrekt tot Brussel, behalve voor de Nederlandstalige instellingen.”.

In Nederland zijn wel meer titels onbeschermd, bijvoorbeeld die van ‘professor’. In 2002 berichtte ScienceGuide al, dat Pim Fortuyn zich ten onrechte ‘professor’ noemde, onder meer op de omslag van zijn boek over de paarse puinhopen. Hij was op dat moment al jaren geen hoogleraar meer.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK