Nieuw artikel (41)

Nieuws | de redactie
26 februari 2008 | Het interview van Jacques Tichelaar met ScienceGuide van januari heeft een vertrouwenscrisis veroorzaakt tussen de PvdA-fractieleider en vice-premier Wouter Bos. In Vrij Nederland wordt duidelijk, dat Tichelaar poogde de context van zijn opmerkingen over de toekomst van het HO en de SF daarin nader te schetsten en inhoudelijk te onderbouwen. “Maar het mag niet baten: de critici zijn los.” ‘Nota bene op zijn verjaardag, een moment dat hij er totaal niet op zat te wachten, kreeg Jacques het hele land over zich heen,’ zegt een van de Kamerleden.

‘Ik had hem kort daarna nog aan de telefoon. Zelf vond hij het ophef over niks, want het was een idee waar we een paar jaar eerder al mee waren gekomen. Maar de verwijten raakten hem wel.’ Tichelaar zei tegen Scienceguide onder meer: “Dit zijn toch dé strategische vragen, de echt fundamentele punten waar ook toekomstige kabinetten niet omheen zullen kunnen. Na de fase dat we het geld voor Rinnooy Kan hebben vrijgemaakt, kun je de confrontatie niet uit de weg gaan met de vraag hoe we de publieke taken in onderwijs –naast die bij zorg, ouderen, veiligheid en noem ze nog maar meer- gaan betalen.

Of willen we via eindeloze kaasschaven de publieke armoede steeds verder zien toenemen? En is zo’n verschaling van het hoger onderwijs dan wél het antwoord op de vraag naar meer kwaliteit, meer kansen voor studenten, meer docenten, minder uitval? Dat neem ik het CDA wel kwalijk in zijn reactie op deze discussie.”

Niettemin viel Wouter Bos zijn partijgenoot een week later openlijk af. De manier waarop de verhouding tussen hen twee de voorbije tijd verslechterde roept in en Haag dan ook veel reacties op, zeker nu de gezondheid van Tichelaar aangeslagen is. Femke Halsema zegt daarover bijvoorbeeld: “Daarna is [Tichelaar] van een koude kermis thuis gekomen door de voortdurende kritiek. Nu Wouter is het kabinet zit, zou hij strategische afspraken met Jacques moeten maken over de ruimte die ze elkaar geven in het debat. Als fractievoorzitter móét je af en toe scoren als je autoriteit wilt opbouwen. Maar die ruimte krijgt Jacques niet. Daarom roept hij af en toe iets, en dan valt Wouter hem weer af in de media. Dat zegt iets over de menselijke verhoudingen in de PvdA. Er heerst een cultuur van onderling wantrouwen. Bij de PvdA is het nog steeds zo dat je je positie in eenzaamheid en óndanks anderen moet verwerven.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK