‘Pak de cultuur aan voor het klimaat’

Nieuws | de redactie
1 februari 2008 | Steven Chu, Nobel Fysica 1997, trekt in Berkeley een groot energieonderzoek. Op het FOM-congres sprak hij met ScienceGuide over wat de wereld –en hem- te doen staat. Highlights daaruit leest u vast hier. “Mijn kijk op de rol en de bijdragen van R&D van van mijzelf is de voorbije vijf jaar sterk veranderd.

Ik dacht: ‘Wij kunnen best schone energiebronnen en productieprocessen gaan maken. Dan lossen we het klimaatprobleem echt op.’ Maar ook als ons dat lukt, heb je een ‘tech fix’ en die kan de oplossing nog niet bieden, helemaal nog niet. Je moet ook de cultuur aanpakken, de manier van organiseren en denken er omheen.

Een schone oplossing bedreigt bijvoorbeeld de economische structuren en posities van bestaande industrieën en dienstverleners, zoals nutsbedrijven en andere organisaties die erg belangrijk zijn voor de economie en maatschappij. De associatie van huizenbouwers bij in de USA wil bijvoorbeeld niets weten van een ‘guideline’ in de bouwvoorschriften voor extra isolatiemogelijkheden ten bate van energiebesparing. Voor 0,1 % van de bouwkosten kan zo’n 40 tot 50 % reductie van gebruik en kosten per woning bereikt worden. Het verdient zich in een jaar of vijf, zes terug voor de bewoners en eigenaars. Maar die bouwassociatie verzet zich met hand en tand hiertegen. Zij zien de bui al hangen. Zo’n guideline gaat leiden tot alle mogelijke andere verplichtingen vanwege het klimaat en energiekosten. Je zult dus veel meer moeten doen om de cultuur te veranderen en ‘to educate the public’”

Chu analyseert in ScienceGuide de wetenschappelijke stand van zaken in het klimaatdebat en hoe de fysica –én ook gammawetenschappers- aan de noodzakelijke omslag kunnen bijdragen. Ook vertelt hij in het interview dat volgende week verschijnt hoe hij van knutselgekke scholier met matige rapportcijfers uit kon groeien tot ten topper in de natuurkunde en wat volgens hem dan ook het geheim is van een succesvolle bèta-promotie onder meisjes en jongens. En wat moet het worden in november in zijn land: Obama, Hillary, McCain, of wie?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK