Plasterk kritisch over bursalen

Nieuws | de redactie
13 februari 2008 | Minister Plasterk kritiseert de universiteiten over de zeer verschillende en soms afwezige arbeidsvoorwaarden voor promovendi. “Ik vind dat de universiteiten daar met elkaar over moeten spreken en één lijn trekken.”

In een brief aan Groningse promovendi en de FNV zegt hij onder meer: “Ik constateer dat er verschillen bestaan tussen bursalen en promovendi, die op grond van hun werknemersstatus andere rechten en plichten hebben. In dat verband bestaan verschillen in aanspraak op sociale voorzieningen, inkomen en het in aanmerking komen voor bepaalde fiscale voordelen. Immers het niet hebben van een werknemersstatus heeft niet alleen gevolgen voor de instelling (minder kosten per promotieplek), maar ook voor de persoon die aan een proefschrift werkt (minder inkomen en status).”

De minister noemt zich daarom “geen voorstander van het bursalenstelsel.” Toch zal hij geen regelgeving maken om verandering te brengen in de huidige situatie, ook al omdat de minister niet gaat over het arbeidsvoorwaardenbeleid op dit terrein. Plasterk meldt dat hij daarom het overleg tussen de universiteiten afwacht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK