Psychologie in ons land wereldtop

Nieuws | de redactie
4 februari 2008 | Het Nijmegen Instituut voor Cognitie en Informatie van de RU behoort tot de wereldtop, zo blijkt uit zijn visitatie. Voor alle onderzoeksgroepen werd een uitstekende beoordeling gekregen. Een internationale evaluatiecommissie onder leiding van de Amerikaanse hoogleraar Kay Bock vergeleek de kwaliteit van alle vijf onderzoeksgroepen met die van internationale collega’s en beoordeelde alle vijf groepen ofwel als ‘excellent’ ofwel als ‘zeer goed’.

Een bijzondere prestatie was er voor de onderzoeksgroep Actie, Intentie en Motorcontrole, die op alle vier beoordelingscriteria (kwaliteit, productiviteit, relevantie en vitaliteit) de hoogst mogelijke score (5) behaalde. Deze groep behoort daarmee samen met één andere Maastrichtse groep tot de top van de Nederlandse psychologie. Daaruit blikt opnieuw hoe hoog deze wereldwijd staat aangeschreven.

Het Nijmeegs Instituut  onderzoekt de psychologische en neurobiologische principes achter menselijke informatieverwerking. De nadruk ligt op psycholinguïstiek, perceptie en motoriek. Men zoekt naar onderliggende mechanismen van onder andere taal, waarneming, geheugen en motoriek. Deze kennis over het menselijk gedrag kan vervolgens gebruikt worden om te bestuderen hoe kinderen deze functies leren, om storingen in gedrag te begrijpen die bijvoorbeeld kunnen optreden na een hersenbloeding, of om biologische principes in robots te bouwen (cognitieve robotica).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK