Truly International?

Nieuws | de redactie
25 februari 2008 |

Universiteiten in Nederland willen steeds meer stimuleren dat studenten naar het buitenland kunnen tijdens hun studie. Het international Office van de Universiteit Leiden heeft mij goed geholpen bij het exploreren van de mogelijkheden en het contact onderhouden met de buitenlandse universiteit. Helaas ging er bij mijn aanmelding iets mis bij McGill University, waardoor ik niet op tijd alle formaliteiten rond kreeg voor mijn vertrek. Dit lag echter meer aan McGill dan aan Leiden. Bij een normale gang van zaken was het optreden van de International office in Leiden voldoende geweest.

De bottelneck voor Nederlandse studenten die naar het buitenland willen zit vaak ergens anders is mijn ervaring. Ten eerste is er te weinig informatie over de mogelijkheden van een verblijf in het buitenland binnen de opleidingen. Alhoewel iedere universiteit tegenwoordig een buitenland bureau heeft, staat dit vaak los van de opleidingen. Het invullen van een buitenlands verblijf in het gewone programma is ook vaak moeilijk. Opleidingen lijken weinig flexibel in het implementeren van een buitenland verblijf in hun curriculum, is mijn indruk. Een leerzaam verblijf aan een buitenlandse universiteit kost studenten vaak extra tijd en geld. Samen met de vroege application aan buitenlandse universiteiten (hetgeen Nederlandse studenten simpelweg niet gewend zijn) kan dit een flinke blokkade vormen.

Of Nederlandse universiteiten meer zouden moeten doen om studenten naar het buitenland te laten gaan? Zeker weten! Een ervaring in het buitenland is heeft een grote meerwaarde en is in een gobaliserende wereld van belang is voor studenten uit elke studierichting.

Geert Buijs


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK