Voor Saoedi-student toch geen Nederlands

Nieuws | de redactie
25 februari 2008 | Een ‘gewone’ geneeskundestudie is in Maastricht niet genoeg. Er komt een Engelstalige variant bij, vermoedelijk omdat het de forse instroom van studenten uit Saoedi-Arabië toch niet lukt het Nederlands te beheersen. Dus is besloten voor hen de eerste twee jaar van de bachelor in het Engels te verzorgen, met uitzicht op een Engelstalig vervolg van de studie. Coschappen zullen daarom in buitenlandse klinieken gelopen moeten gaan worden. Eerder klonken andere geluiden.

De directeur van het onderwijsinstituut geneeskunde benadrukte voorheen “dat geneeskunde echt een Nederlandstalige studie is, ‘vooral vanwege de contacten met patiënten, en die zitten bij ons bovendien al vroeg in het curriculum.’”

Het beoogde internationale curriculum zal ongehinderd studenten kunnen werven, meldt Observant. Dit in tegenstelling tot de gewone medische opleidingen in Nederland, die gebonden zijn aan landelijke afspraken over de instroom zodat de artsenmarkt in ons land niet overvoerd wordt. Deze zogeheten numerus fixus geldt niet voor de Engelse variant, want men leidt op voor de buitenlandse markt en de kosten worden integraal doorberekend aan de studenten van buiten de EU. Tevens voorziet het plan in de toelating van Nederlandse fixus-studenten die hun studie graag in het Engels doen. Voor hen zou er financieel niets veranderen.

De faculteit kondigt aan dat een nieuwe lichting van veertig Saoedi’s in maart arriveert. Verder komen er nog acht Saoedische studenten voor masterprogramma’s bij rechten, gezondheidswetenschappen en economie/bedrijfskunde.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK