Wilders woest op TU Delft

Nieuws | de redactie
6 februari 2008 | De PVV valt in vragen aan minister Plasterk de Delftse universiteit fel aan. Reden is haar omgang met een van de omstreden Deense cartoons van de profeet Mohammed.


Kamerlid Bosma vraagt de regering om een mening en uitleg over de verwijdering van een cartoonafdruk uit de ‘Deense reeks’ door het bureau Studium Generale. Deze was gebruikt bij de vooraankondiging van enkele lezingen door de arabist Hans Jansen, waarin deze een historische constructie zou maken van het leven van Mohammed en ‘Wahrheit’ van ‘Dichtung’ wilde scheiden, zo meldt TU-blad Delta.

De PVV ziet dit als “weer een bewijs is dat onder druk van de islam de vrijheid van meningsuiting onder druk komt te staan.”  De Studium Generale leiding zegt daarover: “We hebben de spreker niet gevraagd om welke illustratie dan ook. Ik hou van de vrijheid van meningsuiting en van een vrij academisch debat, maar je gaat de spreker op deze wijze opzadelen met bezoekers die komen voor een cartoondebat. Je krijgt dan een discussie die afleidt.” Daarom vond men het plaatsen van zo’n cartoon niet functioneel en was deze weggehaald.

Bosma wil van de regering een oordeel over deze toelichting van de TU en vraagt: “Wat vindt u van de verdediging van de Technische Universiteit Delft om de plaatsing van de afbeelding van Mohammed ‘een soort onnozelheid’ te noemen? Ziet u in deze verdediging, waar verder wordt gesteld dat de afbeelding niet functioneel was en dat bij gebleken functionaliteit er een ‘voorbereiding’ was geweest, angst voor de islamitische opinie? Zo neen, waarom niet?”

Voor het Delftse Studium Generale is dit geen reden tot wegduiken, zo blijkt, maar veeleer een aanleiding voor een vervolgdebat. “Dat zou als thema kunnen krijgen: wat beweegt mensen uit andere culturen hier te studeren en toch een beperkte visie te hebben over de cultuur van het land waar ze te gast zijn.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK