90 jaar Belarus, actie tegen marteling

Nieuws | de redactie
25 maart 2008 | In Minsk heeft de oproerpolitie weer toegeslagen en velen opgepakt. Precies 90 jaar geleden werd Belarus een onafhankelijke staat, die vervolgens 87 jaar lang dictatuur heeft moeten ondergaan. De demonstraties in Minsk waren opgezet om dit te herdenken. Dictator Loekasjenko poogt intussen wanhopig bij de EU in het gevlei te komen, nu Rusland hem steeds meer onder druk zet. Europa zou zelfs een informatiecentrum mogen openen.

De VVD-parlementariërs in Brussel en Den Haag, Jeanine Hennis- Plasschaert, Han ten Broeke en Hans van Baalen vragen vandaag daarom aan de Raad van Europa om de aandacht van de ‘Commissie voor de strijd tegen marteling’ te richten op de politieke gevangenen in Wit-Rusland, zoals presidentskandidaat Kazulin.

“De 90- jarige verjaardag van een onafhankelijke Wit-Russische republiek zou een heugelijke dag moeten zijn, maar niet als je één van de vele politieke gevangenen bent in één van de Wit-Russische gevangenissen of werkkampen,” zeggen zij. De gevangenissen en strafkampen zijn berucht om hun slechte condities zoals ook op ScienceGuide al meermaals beschreven en ook door Amnesty International in verschillende rapporten.

De liberalen roepen alle parlementariërs van de Tweede Kamer, het Europees Parlement en de Raad van Europa op om met het oog op het stelselmatige overtreden van de “standards” voor de behandeling van gedetineerden om te bevorderen dat de ´Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT)´ van de Raad van Europa onderzoek doet naar de mensenrechten in gevangenissen en de behandeling van politieke gevangenen in Wit-Rusland. De VVD zal concreet actie ondernemen in de plenaire zitting van de Raad van Europa van 14 tot 18 april om de leden op te roepen de Commissie voor de strijd tegen marteling in te zetten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK