Armere student in de knel
Gelet op de kosten voor levensonderhoud en huur vindt de studentenbond het noodzakelijk “dat ook de minister zich realiseert dat het juist voor studenten uit armere milieus steeds moeilijker wordt om te studeren.” Studenten moeten blijkens een steekproef reeds nu voortdurend schipperen tussen hun verschillende financiële bronnen en maken zich zorgen over te grote schulden bij de IB-groep. Daarbij willen zij hun ouders –met name in de midden en lagere inkomenscategorieën- niet te veel financieel tot last zijn en geven aan daarom te moeten werken om hun studie te kunnen betalen.
Waar sommige studenten alles zelf betalen, kunnen anderen leunen op de steun van hun ouders, zodat opvallende verschillen ontstaan tussen de maatschappelijke en economische zekerheid van aanzienlijke groepen studenten. De Studiefinanciering voor elke student was in 1986 juist ingevoerd om dit effect we te nemen.
Het is volgens de LSVb zorgelijk dat een vijfde deel van hun respondenten aangeeft het zichzelf financieel niet te kunnen veroorloven om bestuursfuncties te bekleden of iets anders naast hun studie te doen. Voorzitter Lisa Westerveld noemt dit een gevolg dat ook de kwaliteit van het hoger onderwijs aan gaat tasten: “Dit houdt het studenten tegen om zichzelf te ontwikkelen in één van de belangrijkste periodes waarin dat zou moeten: hun studietijd.”
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Laurens Buijs splijtzwam bij universiteitsbladen
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
