Computer gaat werkstukken studenten nakijken

Nieuws | de redactie
11 maart 2008 | De Open Universiteit Nederland gaat software ontwikkelen waarmee een computer teksten van studenten kan analyseren en terugkoppeling en advies kan geven. Dit gebeurt in het EU-project Language Technologies for Lifelong Learning (LTfLL) . “We willen de taaltechnologie in het onderwijs gebruiken om docent en student te ondersteunen.”Het beoordelen van portfolio’s, het nakijken van essays en werkstukken, het monitoren van weblogs en discussiefora,… het kost een docent erg veel tijd. Goede software kan hem veel werk uit handen nemen. Peter van Rosmalen is onderzoeker van OTEC en projectleider van LTfLL. Hij legt uit: “De taaltechnologie kan steeds meer. Als we een telefoonnummer willen weten, praten we tegen een computer en die geeft antwoord. Op een website kunnen we een vraag intypen en de computer geeft antwoord. Wij willen een tekst aan een computer geven en de computer de tekst laten becommentariëren en beoordelen.”

Tijdsbesparing
Peter van Rosmalen ziet grote mogelijkheden. Een computer kan immers kijken naar de gebruikte woorden, zinnen en concepten. Daaruit kan hij afleiden waar de tekst of de discussie over gaat, wat het niveau van de ‘spreker’ is en zelfs een terugkoppeling geven. Een computer als studiebegeleider? Zo ver wil Van Rosmalen nog niet gaan. De docent bepaalt immers hoe hij de software inzet. Hij kan de analyse en de terugkoppeling die de computer maakt inderdaad direct naar de student laten sturen óf het gebruiken als voorzet voor zijn eigen reactie naar de student. Hij kan het systeem ook de opdracht geven om een discussieforum in de gaten te houden en een seintje te geven als een bepaald onderwerp ter sprake komt. “Hoe dan ook: goede software kan docenten veel tijd besparen.”

Internationaal
LTfLL is een internationaal project, maar dat wil niet zeggen dat het specifiek gericht is op de Engelse taal. Van Rosmalen: “Voor het Engels is er al heel wat werk gedaan. Dat gebruiken we natuurlijk. Maar in ons project werken we met tien partners uit zeven landen die zes verschillende talen spreken. Alle software die we ontwikkelen testen we uit in verschillende talen, waaronder het Nederlands.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK