Delft liever niet zo internationaal

Nieuws | de redactie
14 maart 2008 | De TU Delft kan de toestroom van buitenlands talent niet meer kwijt. Zij onderzoekt daarom zelfs de mogelijkheid en gevolgen van een numerus fixus achtige rem op internationale studenten.

Directeur onderwijs & studentzaken Anka Mulder meldt daarover: “Het liefst zouden we iedere student die geschikt is toelaten, maar als we geen woninggarantie kunnen geven, moeten we dat eerlijk en helder vertellen. We willen te allen tijde voorkomen dat studenten op de stoep belanden.” Doordat de sterk gstegen instroom van internationale studenten en de vertraging van verschillende bouwplannen kan de TU heb niet voldoende huisvesten.

Dit voorjaar doet de Delftse universiteit derhlave onderzoek naar verschillende mgelijkheden tot het afremmen van de toestroom:  capaciteitsbeperking, hogere taaleisen, het stoppen van deelname aan beurzenprogramma’s en het verhogen van collegegelden. Studenten die van buiten de Europese unie hier komen studeren, betalen nu ruim achtduizend euro aan collegegeld. “Daar verwachten ze ook wat voor, omdat dat internationaal ook gebruikelijk is”, zegt Mulder in Delta. “Ze verwachten in ieder geval dat je aangeeft dat je huisvesting voor ze hebt.”

Deel van het probleem zit ook in eennieuw beleid van OCW. Universiteiten krijgen voor buitenlandse studenten in 2009 minder geld, namelijk een stelpost in plaats van een vaste bekostiging per student. En dat zou een in dit opzivcht succesvolle HO- instelling wel eens kunnen benadelen. “Hoe meer studenten je krijgt, hoe minder je per student ontvangt”, aldus Mulder. Mede daarom wordt in 3TU-verband al een verdere collegegeldverhoging onderzocht. Delft wil zo’n verhoging niet zonder meer overwegen. “Je moet dat goed bestuderen.  Vergeleken met het Verenigd Koninkrijk blijkt ons collegegeld passend. Als je het verhoogt, prijs je jezelf uit de markt.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK