Delft liever niet zo internationaal
Directeur onderwijs & studentzaken Anka Mulder meldt daarover: “Het liefst zouden we iedere student die geschikt is toelaten, maar als we geen woninggarantie kunnen geven, moeten we dat eerlijk en helder vertellen. We willen te allen tijde voorkomen dat studenten op de stoep belanden.” Doordat de sterk gstegen instroom van internationale studenten en de vertraging van verschillende bouwplannen kan de TU heb niet voldoende huisvesten.
Dit voorjaar doet de Delftse universiteit derhlave onderzoek naar verschillende mgelijkheden tot het afremmen van de toestroom: capaciteitsbeperking, hogere taaleisen, het stoppen van deelname aan beurzenprogramma’s en het verhogen van collegegelden. Studenten die van buiten de Europese unie hier komen studeren, betalen nu ruim achtduizend euro aan collegegeld. “Daar verwachten ze ook wat voor, omdat dat internationaal ook gebruikelijk is”, zegt Mulder in Delta. “Ze verwachten in ieder geval dat je aangeeft dat je huisvesting voor ze hebt.”
Deel van het probleem zit ook in eennieuw beleid van OCW. Universiteiten krijgen voor buitenlandse studenten in 2009 minder geld, namelijk een stelpost in plaats van een vaste bekostiging per student. En dat zou een in dit opzivcht succesvolle HO- instelling wel eens kunnen benadelen. “Hoe meer studenten je krijgt, hoe minder je per student ontvangt”, aldus Mulder. Mede daarom wordt in 3TU-verband al een verdere collegegeldverhoging onderzocht. Delft wil zo’n verhoging niet zonder meer overwegen. “Je moet dat goed bestuderen. Vergeleken met het Verenigd Koninkrijk blijkt ons collegegeld passend. Als je het verhoogt, prijs je jezelf uit de markt.”
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap