Een positieve start

Nieuws | de redactie
12 maart 2008 | Terwijl mooie rode spandoeken werden opgehangen en bloemen en versnaperingen op tafel worden gezet pakte ik mijn spullen. Mijn werkdag hield onverwacht iets eerder op dan gepland. De jongerenafdeling van de partij –de communistische; er is hier maar één partij - bleek aan het einde van de middag een bijeenkomst gepland te hebben in de kamer waar mijn computer staat. Vlak van tevoren kreeg ik dit te horen. “Ja!”, ik zou nog wel kunnen werken in een andere kamer. Maar ik heb besloten dat het wel goed is zo en om een wandeling te maken richting mijn appartement, op het universiteitsterrein. Onderweg haal ik een mango op straat en loop tussen het vrolijk getoeter van motorscooters.Momenteel loop ik stage bij de Hanoi Water Resources University. Ik werk mee aan een project betreffende de zeekeringen van Vietnam. De laatste twintig jaar kent de socialistische republiek een economische groei van zo’n 7% en die lijkt nog groter te worden. Vietnam heeft zichzelf als doelstelling gesteld om in 2010 de echte armoede van zich afgeschud te hebben en aangezien veel ontwikkeling plaatsvindt in de uitgestrekte kustzone zijn zeekeringen hier van belang. Van de Asian Development Bank is er geld beschikbaar om hieraan te werken en ik draai mee in een deelproject wat zich bezighoudt met het opzetten van randvoorwaarden voor zeedijken.

De eerste weken probeer ik voorzichtig af te tasten wat mijn bijdrage kan zijn. Het project lijkt mij stiekem behoorlijk fors en er is binnen het deelproject waar ik naar kijk ook veel mogelijk. Daarnaast probeer ik wat grip te krijgen op de Vietnameze cultuur. Want hoewel ik veel zelfstandig kan doen, werk ik natuurlijk vooral met de Vietnamezen en ik wil niet met ideeën komen die niet toegepast kunnen worden. De mentaliteit hier is positief, dat komt ook doordat veel vragen standaard met ja beantwoord worden. Het is cliché voor Vietnam, ik weet het, maar eigenlijk word ik er wel vrolijk van. Wordt er van de Nederlandse deskundigen gezegd dat ze een negatieve insteek hebben, hier zeggen ze gewoon ja in eerste instantie. Daarom wordt het de eerste periode vooral opletten dat ik niet te gedetailleerd aan de slag ga, want hoewel dat wel zou kunnen (ja!), is dat waarschijnlijk niet nodig. Niet dat men dat hier niet zou kunnen begrijpen, maar het is makkelijk om in details te vervallen en niet het probleem aan te pakken.

Terwijl ik op mijn kamer een stukje mango at die dag waren er op het sportveld waarop ik uitkijk vier voetbalwedstrijden bezig. Iedereen is ontzettend fanatiek en het viel me toen pas op dat het er ontzettend sportief eraan toegaat. Elke dag wordt er fanatiek gesport, maar ik heb nog geen enkel opstootje gezien, ook weer iets positiefs Of ik in deze sfeer zin heb hard aan dit project te werken? Ja, jazeker!

Marten Hillen

Van februari tot mei 2008 werkt TU Delft student Marten Hillen als stagair in Hanoi op de Water Resources University. Daar werkt hij aan een project betreffende de zeekeringen van de Vietnameze kust. Gedurende deze periode doet hij verslag van zijn werk en bevindingen op ScienceGuide.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK