EIT is een feit

Nieuws | de redactie
13 maart 2008 | Het Europees Parlement heeft het European Institute of Innovation and Technology (EIT) goedgekeurd. De Eurotop zal waarschijnlijk al in juni een Governing Board aanwijzen. De eerste twee of drie Knowledge and Innovation Communities (KICs) zulen dan eind 2009 ingericht kunnen zijn. Commissie-voorzitter Barroso ziet hiermee een kroon op zijn werk gezet en zei: "I am delighted with this decisive step forward towards establishing the EIT. The EIT is set to become an important feature of Europe's innovation landscape.

It will facilitate and enhance partnerships and cooperation between the worlds of business, research and higher education across the European Union, thereby helping to continue to boost jobs and growth in Europe in the future.”

De Eurotop in juni zal ook het netelige vraagstuk van de locatie van het hoofdkwartier van het EIT moeten oplossen. Veel lidstaten zijn gretig dit nieuwe, prestigieuze instituut naar het eigen land te krijgen, om zo de spil in het EU-innovatie en R&D-beleid te kunnen worden.

Tegen ScienceGuide zei Barroso een jaar geleden hier het volgende over: “Het EIT is een nieuwe vorm van wat we samen kunnen. Ik zie dit als een ‘framework’ van netwerken dat oude grenzen in de opzet van samenwerking kan helpen overwinnen. Laten we toch het beste, het sterkste dat we aan onderzoek in Europa hebben daarin samenbrengen! Heel concreet: ik zou willen dat we op het thema van het klimaat en de toekomst van de energieproductie en het verbruik van energie zoiets gaan doen. Een EIT zou daar voor dé start kunnen bieden, want dit is typisch een thema dat geen van de landen van de Unie op zijn eentje nog kan aanpakken of oplossen.

Met Neth-er nu opgericht, zou het een idee kunnen zijn om het EIT in Nederland te vestigen…..

Nee, zeg….alstublieft…dit soort discussie daar heb ik dus echt geen zin in. Dat begrijpt u ook best, hè? Juist dit soort discussie niet, daar moeten we het niet met elkaar over hebben bij dit onderwerp, vind ik. Wat we willen is de vorming van een netwerk. En netwerk van de beste, de meest creatieve onderzoekers en docenten. We willen toch dat die elkaar vinden, elkaar uitdagen in heel Europa? Daar moeten we aan werken met het EIT!

Natuurlijk wil ik dat de Nederlandse TU’s en het hoger onderwijs en de onderzoekers zeer actief gaan participeren in het EIT. Voor dat netwerk hebben zij zoveel te bieden. Dát moet de discussie zijn: de vraag naar het centrale thema zoals klimaat en energie bij de start ervan en naar het netwerk dat bijeenkomt om zo’n start echt te maken.” [Heel het interview hier.]

De verdere uitbouw van het EIT zal langs de volgende lijnen en thema’s plaats vinden: To boost Europe’s innovation capacity, the EIT will operate on the basis of highly integrated partnerships known as “Knowledge and Innovation Communities”. These KICs will pool together a critical mass of the best resources from higher education institutions, research organisations, businesses and other stakeholders in the innovation process. They will be selected and coordinated by an independent Governing Board, composed of 18 renowned personalities from business, research and academia. The involvement of business at both the strategic and operational levels is the cornerstone of the whole EIT initiative.

The Governing Board members will be appointed in June 2008. In January, the Commission already set up an ad-hoc Identification Committee whose task is to identify and propose future members of the Board. In this capacity, the Committee has just launched an open consultation on the main criteria to be taken into account. The entire identification process is expected to take approximately four months.

The first two or three KICs will be selected within 18 months after the appointment of the Governing Board. The focus will be on strategic areas where the EU faces vital current and future challenges. These are likely to include climate change, renewable energies and the next generation of information and communication technologies.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK