Europa pakt aan, Nederland blijft achter
Dit blijkt uit de jaarlijkse Growth and Jobs Monitor. Dit onderzoek van Lisbon Council en Allianz SE met de voortgang die landen maken op de Lissabon criteria. De resultaten werden gisteren gepresenteerd op de Growth and Jobs Summit in Brussel.
De algemene stemming die uit het rapport spreekt is een tevreden beeld. De meeste landen doen het beter dan voorheen en lijken de meeste Lissabon criteria te gaan halen. Er zijn 17 miljoen banen gecreerd, de groei is zelfs hoger dan de VS en datzelfde geldt voor de productiviteitsgroei. Hierdoor ligt de EU zelfs wat voor op schema.
Finland is -weer eens- de nummer 1. Daarna volgen Ierland, Denemarken en Zweden. De monitor meet op zes indicatoren de voortgang op de Lissabon Agenda waaronder economische groei, productiviteitsgroei, werkgelegenheid, onderwijs, investeringen (oa. R&D) en publieke financien. Krachtig herstel is merkbaar in Duitsland, waar de economische groei en het beleid van Merkel ervoor zorgen dat dit land niet meer achteraan hangt in Europa, maar in hoog tempo vooruit komt.
Voor Nederland ziet het er slechter uit, niet omdat Nederland lager scoort dan vorig jaar, want dat is nagenoeg onveranderd. Het is echter zo dat andere landen sneller vooruitgang hebben geboekt en Nederland door hen steeds meer wordt ingehaald. Het staat nu op plaats 9 van de 14 landen uit het onderzoek. De auteurs waarschuwen echter wel voor een mogelijke terugval, zeker nu het internationale economische klimaat verslechtert. Daarbij geven ze aan dat de externe schokken op de financiele markten niet eens het grootste risico is. Groter gevaar is dat de lidstaten achteroverleunen nu het goed gaat en de Lissabon strategie verlaten. De onderzoekers roepen daarom op op koers te blijven en door te gaan met de hervormingen.
Meest Gelezen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
Kamer verbolgen over schendingen van wetenschappelijke integriteit door de UvA
