Europa pakt aan, Nederland blijft achter

Nieuws | de redactie
5 maart 2008 | De Europese landen lijken op weg om de Lissabon-criteria van groei en innovatie daadwerkelijk te halen. Maar Nederland daalt in de rangorde van landen die aanpakken van de vijfde plaats naar plaats 9 en daarmee is ons land de grootste daler.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Growth and Jobs Monitor. Dit onderzoek van Lisbon Council en Allianz SE met de voortgang die landen maken op de Lissabon criteria. De resultaten werden gisteren gepresenteerd op de Growth and Jobs Summit in Brussel.

De algemene stemming die uit het rapport spreekt is een tevreden beeld. De meeste landen doen het beter dan voorheen en lijken de meeste Lissabon criteria te gaan halen. Er zijn 17 miljoen banen gecreerd, de groei is zelfs hoger dan de VS en datzelfde geldt voor de productiviteitsgroei. Hierdoor ligt de EU zelfs wat voor op schema.

Finland is -weer eens- de nummer 1. Daarna volgen Ierland, Denemarken en Zweden. De monitor meet op zes indicatoren de voortgang op de Lissabon Agenda waaronder economische groei, productiviteitsgroei, werkgelegenheid, onderwijs, investeringen (oa. R&D) en publieke financien. Krachtig herstel is merkbaar in Duitsland, waar de economische groei en het beleid van Merkel ervoor zorgen dat dit land niet meer achteraan hangt in Europa, maar in hoog tempo vooruit komt.

Voor Nederland ziet het er slechter uit, niet omdat Nederland lager scoort dan vorig jaar, want dat is nagenoeg onveranderd. Het is echter zo dat andere landen sneller vooruitgang hebben geboekt en Nederland door hen steeds meer wordt ingehaald. Het staat nu op plaats 9 van de 14 landen uit het onderzoek.   De auteurs waarschuwen echter wel voor een mogelijke terugval, zeker nu het internationale economische klimaat verslechtert. Daarbij geven ze aan dat de externe schokken op de financiele markten niet eens het grootste risico is. Groter gevaar is dat de lidstaten achteroverleunen nu het goed gaat en de Lissabon strategie verlaten. De onderzoekers roepen daarom op op koers te blijven en door te gaan met de hervormingen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK