Hogeschool Leiden en Valent krijgen academische werkplaats

Nieuws | de redactie
3 maart 2008 | Hogeschool Leiden en Valent hebben van ZonMw samen de status van academische werkplaats gekregen. Het LUMC heeft de beide organisaties bij de aanvraag ondersteund. Met de toekenning van de academische werkplaats wordt onderzoek mogelijk gemaakt op het gebied van preventie van overgewicht en van diabetes. Dit zijn twee grote volksgezondheidsproblemen waarbij de thuiszorg een zeer belangrijke rol kan spelen.De activiteiten binnen de academische werkplaats worden inhoudelijk gecoördineerd door het lectoraat ‘Mensen met chronische ziekten” van Hogeschool Leiden. Valent neemt de organisatorische coördinatie voor haar rekening. De academische werkplaats maakt gebruik van de al aanwezige expertise van het LUMC, waar een paar jaar geleden al een academische werkplaats op het gebied van de openbare gezondheidszorg van start is gegaan.

Een academische werkplaats is van origine een duurzaam samenwerkingsverband tussen een universiteit en zorginstellingen. Hogeschool Leiden heeft als een van de weinige hogescholen nu ook dit predikaat verworven. Valent heeft de erkenning ondermeer te danken aan haar prestaties op het gebied van preventie. Academische werkplaatsen hebben twee essentiële doelen: het uitvoeren van een langlopend onderzoeksprogramma, wat door de partijen samen is vastgesteld en waarin allen investeren en het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen praktijk en wetenschap.

Valent, Hogeschool Leiden en het LUMC spreken met de samenwerking rond de academische werkplaats het voornemen uit om op dit gebied structureel te gaan samenwerken. De academische werkplaats zal komende zomer officieel van start gaan.

Valent biedt zorg thuis en in verpleeg- en verzorgingshuizen aan ouderen, mensen met een handicap en langdurig zieken in de Rijn-, Duin- en Bollenstreek. Daarnaast kunnen ouders met jonge kinderen terecht bij het consultatiebureau. Valent biedt advies aan mensen met problemen, advies over dieet en voeding en de leden kunnen gebruik maken van allerlei gemaks- en welzijnsdiensten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK