Integratielat steeds hoger

Nieuws | de redactie
19 maart 2008 | Turkse en Marokkaanse jongeren zijn de afgelopen jaren beter geïntegreerd geraakt in de Nederlandse samenleving. Toch bestaat onder zowel autochtonen als allochtonen het gevoel dat de onderlinge culturele afstand is gegroeid.

Autochtone Nederlandse jongeren verlangen dat hun Turkse en Marokkaanse leeftijdgenoten zich nog meer aanpassen dan zij in feite al doen, aldus prof. Han Entzinger in zijn boek De lat steeds hoger. Dit is gebaseerd op een representatief onderzoek onder Turkse, Marokkaanse en autochtone jongeren tussen 18 en 30 jaar in Rotterdam.

Entzinger, hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de EUR, hernam in een vrijwel exacte kopie het eerdere onderzoek ‘Islam in de multiculturele samenleving’ uit 1999. Dit maakt het mogelijk na te gaan hoe de recente koerswending in het integratiedebat en een aantal schokkende gebeurtenissen van de afgelopen jaren de opvattingen van de onderzochte jongeren hebben beïnvloed. Het onderzoek richt zich op zaken als godsdienstbeleving, politiek, vriendschappen, de rol van de islam, nationale identiteit, taal, mediagebruik, discriminatie, radicalisering, wederzijdse beeldvorming en toekomstverwachtingen.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK