Kunstmaster aan wo en hbo tegelijk

Nieuws | de redactie
7 maart 2008 | De UM en Hogeschool Zuyd willen een gezamenlijke masteropleiding Artistic Research aanbieden. Beeldend kunstenaars, musici en theatermakers kunnen daarin met eenjarige master wetenschappelijk onderzoek doen naar hun vakgebied. Al langer loopt een internationaal debat over kunstonderzoek en de aard en het niveau daarvan.

Op beroepsopleidingen voor musici, beeldend kunstenaars en acteurs ligt de nadruk op het zelfstandig uit kunnen voeren van een beroep na voltooiing van de opleiding. Er is aandacht voor achtergronden en geschiedenis, maar die gaat sommige afgestudeerden nog niet ver genoeg. “Deze opleiding richt zich op mensen die behoefte hebben aan meer reflectie en diepgaand onderzoek, gekoppeld aan hun eigen dagelijkse beroepspraktijk”, zegt coördinator van de opleiding bij de UM, Peter Peters. “Een klavecinist, iemand die beroepsmatig klavecimbel speelt, kan bijvoorbeeld onderzoek doen naar nieuwe repertoires, nieuwe speelmethodes of ander bronnenonderzoek. Het doel is deze eigen praktijk te verbeteren of vernieuwen. Oftewel: het wordt betere Kunst.”

In België worden op dit moment al vergelijkbare opleidingen aangeboden. De UM en de Hogeschool Zuyd streven ernaar de eerste Nederlandse master Artistic Research te hebben die door de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie) is geaccrediteerd. Docenten van beide organisaties zullen het onderwijs verzorgen. De master is een eerste uiting van de wens tot nadere samenwerking tussen de UM en de Hogeschool Zuyd op het gebied van de kunsten.

De opleiding mikt op ‘dubbeltalenten’, zoals kunstenaars met een bovengenoemde interesse voor reflectie, legt Peter Peters uit. “Maar ook afgestudeerden van bijvoorbeeld Cultuurwetenschappen met aantoonbare artistieke kwaliteiten.” Geïnteresseerden dienen vooraf een idee te hebben voor het onderzoek dat ze willen verrichten. De eerste helft van de opleiding biedt vooral kennis van de methodologische opzet van een wetenschappelijk onderzoek en andere praktische aspecten. De tweede helft gaan de studenten hun onderzoek uitvoeren. Het idee is om aan het einde van het jaar een manifestatie te organiseren waarop de afgestudeerden hun resultaten presenteren aan de buitenwereld.

Binnen de Universiteit Maastricht is de master ingebed in het onderzoek van de Faculteit der Cultuur en Maatschappijwetenschappen. Het streven is dit jaar de accreditatie rond te krijgen, zodat na een jaar van ontwikkelen de eerste studenten kunnen instromen in september 2009.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK