Lectoraat scoort bij BBC
Lector Paul Borm heeft twee groepen van elk tien testpersonen in afgesloten ruimten gezet. In de ene ruimte was er schone lucht; in de andere lucht vervuild met uitlaatgassen van dieselmotoren, vergelijkbaar met de lucht die in een drukke stadsstraat hangt. Bij beide groepen is met een EEG de hersenactiviteit gemeten. Na een half uurtje bleek dat bij de groep in de verontreinigde lucht een verandering zichtbaar was in de manier waarop de hersenen informatie verwerken.
De onderzoekers vermoeden dat dit komt door de nanodeeltjes in de uitlaatgassen van dieselmotoren. Die zouden in de hersenen kunnen doordringen en daar de verandering in het functioneren veroorzaken. Lector Borm zei hierover bij BBC News: “We kunnen enkel speculeren wat de effecten zijn bij chronische blootstelling in drukke steden waar de concentraties van dit soort deeltjes hoog kunnen zijn. Het is echter aannemelijk dat de lange termijn blootstelling interfereert met de normale hersenfuncties en de manier waarop we informatie verwerken.” Daarom pleit hij voor verder onderzoek.
Het is de eerste keer dat onderzoekers erin slagen om aan te tonen dat het inademen van verontreinigde lucht met nanodeeltjes invloed hebben op de manier waarop de hersenen informatie verwerken.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7288176.stm
http://www.guardian.co.uk/science/2008/mar/11/medicalresearch.pollution
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
