Leven met robots

Nieuws | de redactie
3 maart 2008 | Van 12 tot en met 15 maart vindt de derde internationale Conference on Human-Robot Interaction (HRI 2008) plaats in Felix Meritis in Amsterdam. Het thema van HRI 2008, ‘Living with Robots', markeert het belang van wetenschappelijk onderzoek naar de interactie tussen robot en mens, zodat robots op termijn ingezet kunnen worden in het dagelijks leven.

De conferentie besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan de ontwikkeling van robots die mensen gezelschap houden of assisteren. Vooral het identificeren en begrijpen van de sociale en technische vraagstukken die komen kijken bij het inzetten van robots op plaatsen als de woon-, werk-, winkel- en museumomgeving zijn belangrijk voor de ontwikkeling van effectieve systemen. Onderzoekers uit verschillende disciplines, waaronder artificiële intelligentie, cognitiewetenschap, ergonomie, psychologie en robotica, nemen deel aan het congres. De Universiteit van Amsterdam (UvA) is dit jaar een van de lokale organisatoren.

Keynote speakers zijn Herbert Clark (Stanford University, VS), Harold Bekkering (Radboud Universiteit Nijmegen) en Raja Chatila (LASS- CNRS, Frankrijk). Clark spreekt over de manier waarop mensen met robots kunnen communiceren. Bekkering presenteert recente inzichten in de cognitieve mechanismen die ten grondslag liggen aan gezamenlijke menselijke acties.

Als robots op een dag deel gaan uitmaken van onze leefomgeving en mensen gaan assisteren in hun dagelijks leven, zullen ze niet alleen moeten kunnen waarnemen en bewegen, maar moeten ze ook uitgerust worden met cognitieve capaciteiten. Een robot die met mensen omgaat, moet de ruimtelijke en dynamische structuur van zijn omgeving begrijpen, sociaal gedrag vertonen, met mensen communiceren, zijn aandacht ergens op kunnen richten en beslissingen nemen om taken te kunnen uitvoeren, hij moet kunnen leren en nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen. Chatila onderzoekt de ontwikkeling van dit soort robots.

Deelnemers kunnen daarnaast workshops volgen en presentaties bijwonen. UvA-onderzoekers Marcel Heerink, Ben Kröse, Rob Wielinga en Vanessa Evers presenteren hun paper Enjoyment, intention to use and actual use of a conversational robot by elderly people , waarin zij concluderen dat plezier in het gebruik van invloed is op de acceptatie van robottechnologie door ouderen. UvA-onderzoekers Martijn Liem, Arnoud Visser en Frans Groen beschrijven in hun artikel A Hybrid Algorithm for Tracking and Following People using a Robotic Dog een algoritme dat het voor een kleine robot mogelijk maakt iemand te volgen.

Hier meer informatie en aanmelden


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK