Nijmeegse universiteit tweetalig

Nieuws | de redactie
7 maart 2008 | De Radboud Universiteit moet een ‘tweetalige universiteit’ worden. Dat schrijft een commissie die zich heeft gebogen over het taalbeleid van de universiteit. Tweetaligheid houdt onder meer in dat de meeste masterprogramma’s worden aangeboden in een Engelstalige variant. Maar ook de kwaliteit van het Engels bij docenten en ondersteunend personeel moet omhoog.

Het is niet al te best gesteld met het taalbeleid op de Radboud Universiteit, zo blijkt uit het eindrapport van de commissie. Volgens de taalcommissie staan de meeste faculteiten nog maar ‘aan het begin van taalvaardigheidsbeleid’. Gunstige uitzonderingen zijn de faculteiten van managementwetenschappen, geneeskunde en theologie, waar taaltoetsen en cursussen voor docenten al veel langer op het programma staan.

Voor de meeste daarom faculteiten is er het komende jaar daarom aardig wat werk aan de winkel, als het college met de conclusies en aanbevelingen in de notitie Taalbeleid Engels akkoord gaat. Niet alleen vraagt de tweetalige universiteit om Engelstalige masters, ook docenten worden getest op hun Engels en moeten zonodig op cursus. Zelfs ondersteunend personeel, zoals secretaresses, moeten volgens de commissie hun Engels bijspijkeren wanneer ze regelmatig met internationale masterstudenten te maken krijgen.

De taalcommissie wil ook tweetaligheid in de communicatie- uitingen van de universiteit, maar dat wordt de taak van een vervolgcommissie. Die gaat bekijken of zaken als brochures en website, maar ook bijvoorbeeld bewegwijzering, tweetalig moeten worden uitgevoerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK