Pijnlijke situatie bij HvA

Nieuws | de redactie
18 maart 2008 | De Hogeschool van Amsterdam is in verlegenheid gebracht door een columnist van haar huisblad Havana. Hij moet op 27 maart in Amsterdam voor de rechter verschijnen, omdat hij in een column in september 2006 joden zou hebben beledigd.

Wim de Jong, hoofdredacteur van het blad, bevestigt dit in het Parool. De verdachte, Arnold S., schreef: ”Sinds de nazi-tijd is het niet cool om negatieve dingen te zeggen over joden. Maar soms snap ik best hoe het in 1937 zover heeft kunnen komen.” Een oud-HvA-docent deed hierop aangifte. Het OM vindt dat de columnist zich schuldig maakt aan belediging van een groep mensen vanwege hun ras of godsdienst. Hij riskeert daarmee een veroordeling tot een celstraf van maximaal een jaar.

S. stoorde zich tijdens een vakantie in Egypte aan het gedrag van joodse toeristen, zo zou in de column naar voren gebracht zijn. ”Hadden ze mij zo benaderd en was ik in het bezit geweest van explosieven, dan had je hun ledematen verspreid tussen Sharm el Sheikh en Dahab terug kunnen vinden.” S. stopte begin dit jaar als columnist bij Havana. De column van september 2006 had hier echter niets mee te maken,  meldt de hoofdredacteur.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK