Politie heeft hbo-wo primeur

Nieuws | de redactie
12 maart 2008 | De Politieacademie is de eerste hogeschool die een wo-masteropleiding mag bieden. De Master of Science (MSc) in Policing is formeel geaccrediteerd. Door dit positieve besluit is het MSc-diploma gelijkwaardig aan dat van een universitaire onderzoeksmaster. Een primeur, meldt het CvB: "De Politieacademie is de eerste aangewezen hogeschool die een wetenschappelijke master heeft."

Het door de NVAO overgenomen paneladvies is op alle 19 onderzochte facetten positief. De NVAO omschrijft de MSc als een ambitieus en aantrekkelijk programma, dat conceptueel een grote samenhang vertoont en waarvan het student- en competentiegerichte concept een doordachte keuze is. Er vindt kruisbestuiving plaats tussen wetenschappelijke inzichten en praktijkgeoriënteerde toepassingen.

De doelstellingen voorzien volgens de NVAO in een duidelijke behoefte van het werkveld voor een gerichte inzet van de MSC in Policing afgestudeerden. Het wetenschappelijk profiel en de lijst van publicaties van de docenten, lectoren en hoogleraren staan borg voor een solide wetenschappelijke kijk op de politiepraktijk. Samenvattend kwalificeert het panel het MSc-programma als een wetenschappelijke beroepsopleiding. Afgestudeerde studenten kunnen de volgende graad voeren: MSc in Policing, met waar toepasselijk, de afstudeeraanduiding: Major in High Risk Policing, Major in Crime Policing of Major in European Policing.

De onderzoeksmaster is sterk internationaal georiënteerd. Dit is deels terug te zien in de samenwerking met Canterbury Christ Church University. De NVAO heeft haar beoordelingscriteria dan ook toegepast op het zogenoemde ‘Validation Document’ dat de grondslag voor accreditatie vormde bij de Engelse universiteit op basis van de officiële maatstaven in het Verenigd Koninkrijk. De onderzoeksmaster aan de Politieacademie stimuleert een (internationale) reflectie van politie Nederland op de wijze waarop het beste kan worden omgegaan met strategieën en concepten.

Bestuurslid Hilarides ziet de accreditatie als start van een verdere kennisopbouw: ‘Het MSc-diploma vergroot de kansen op eventuele promotietrajecten aan Nederlandse of buitenlandse universiteiten. Behalve politiekundige bachelors kunnen ook gekwalificeerde buitenlandse politiemensen en niet-politiële zij-instromers aan het Engelstalige programma deelnemen, dat zowel in voltijd als deeltijd wordt aangeboden’.




«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK