Stamceltherapie na hartinfarct

Nieuws | de redactie
18 maart 2008 | Bij een hartinfarct sterft een deel van de hartspier af door de onderbreking van de bloedtoevoer. Doordat de pompwerking van het hart verslechtert, kunnen hartritmestoornissen en hartfalen ontstaan. UMCG-promovendus Cheng Qian onderzocht een nieuwe methode, op basis van stamceltherapie, om bloedvaten na een hartinfarct weer te laten aangroeien.

Hartfalenpatiënten worden onder meer behandeld met bloeddrukregulerende medicijnen. Een van de stoffen die het lichaam zelf aanmaakt ter regulering van de bloeddruk is angiotensine. Van deze stof is bovendien bekend dat het een gunstige invloed heeft op de aanmaak van stamcellen. Uit het onderzoek van Qiang blijkt dat angiotensine (1-7) in laboratoriumproeven de overleving van stamcellen bevordert en de aanmaak van nieuwe vaatwandcellen stimuleert.

Dit suggereert dat de combinatie van angiotensine (1-7) en stamceltherapie effectief zou kunnen zijn in de behandeling van hartfalen. In dierproeven kon het positieve effect echter nog niet worden aangetoond. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen. Cheng Qian studeerde geneeskunde aan de medische universiteit van Harbin in China en blijft naar zijn promotieonderzoek in Groningen actief in de medische sector..
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK