Stervorming ver in de Melkweg

Nieuws | de redactie
18 maart 2008 | Het ontstaansproces van zware sterren, die meer dan tien maal de massa van de zon hebben, is moeilijk te onderzoeken. Deze sterren vormen vrijwel altijd in groepen, zogeheten sterclusters en in onze Melkweg staan ze op grote afstand van ons planetenstelsel. In zijn Groningse proefschrift beschrijft Wilfred Frieswijk de zoektocht naar en ontdekking van zeer jonge stadia van sterclustervorming in de buitenste delen van de Melkweg.

Het begin van het ontstaansproces speelt zich af binnen in een zeer dichte wolk van gas en stof die uitgezonden licht grotendeels absorbeert. Tot dusver waren de vroegste stadia van sterclusters, de zogeheten infrarode donkere wolken, alleen waargenomen in de binnenste delen van onze Melkweg.

De buitenste gebieden van de Melkweg zijn echter ook interessant om soortgelijke stervorming te bestuderen. Dit is namelijk een relatief nabij gelegen gebied ten opzichte van de aarde, die aan de rand van de Melkweg ligt. De begincondities van stervorming anders zijn in vergelijking met de binnenste delen van de Melkweg. Het begrijpen van de invloed van begincondities op het stervormingsproces is essentieel en zal uiteindelijk leiden tot een beter inzicht in stervorming in onze Melkweg, in andere melkwegstelsels en in het vroege universum.

Frieswijk gebruikt hiervoor infrarode waarnemingen van sterren en onderzoeken of er statistische afwijkingen zijn in de kleurverdeling van deze sterren als gevolg van de aanwezigheid van moleculaire wolken. De aanwezigheid van moleculair materiaal, waaruit sterren ontstaan, wordt geverifieerd middels koolmonoxide waarnemingen. Met behulp van deze informatie zijn een aantal kandidaten geselecteerd. Zeer gedetailleerde waarnemingen met de Spitzer ruimtetelescoop laten de eerste identificatie van infrarode donkere wolken in de buitenste delen van de Melkweg zien.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK