Stervorming ver in de Melkweg
Het begin van het ontstaansproces speelt zich af binnen in een zeer dichte wolk van gas en stof die uitgezonden licht grotendeels absorbeert. Tot dusver waren de vroegste stadia van sterclusters, de zogeheten infrarode donkere wolken, alleen waargenomen in de binnenste delen van onze Melkweg.
De buitenste gebieden van de Melkweg zijn echter ook interessant om soortgelijke stervorming te bestuderen. Dit is namelijk een relatief nabij gelegen gebied ten opzichte van de aarde, die aan de rand van de Melkweg ligt. De begincondities van stervorming anders zijn in vergelijking met de binnenste delen van de Melkweg. Het begrijpen van de invloed van begincondities op het stervormingsproces is essentieel en zal uiteindelijk leiden tot een beter inzicht in stervorming in onze Melkweg, in andere melkwegstelsels en in het vroege universum.
Frieswijk gebruikt hiervoor infrarode waarnemingen van sterren en onderzoeken of er statistische afwijkingen zijn in de kleurverdeling van deze sterren als gevolg van de aanwezigheid van moleculaire wolken. De aanwezigheid van moleculair materiaal, waaruit sterren ontstaan, wordt geverifieerd middels koolmonoxide waarnemingen. Met behulp van deze informatie zijn een aantal kandidaten geselecteerd. Zeer gedetailleerde waarnemingen met de Spitzer ruimtetelescoop laten de eerste identificatie van infrarode donkere wolken in de buitenste delen van de Melkweg zien.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport