Van hiphoptaal tot marketingspeak

Nieuws | de redactie
26 maart 2008 | Onder de titel ‘Micro en macro connections’ organiseert het Meertens Instituut op 3, 4 en 5 april het 17e Sociolinguistics Symposium. Ruim 500 deelnemers uit de hele wereld zullen zich aan de VU buigen over vraagstukken die te maken hebben met taal in onze samenleving in een rijk scala aan onderwerpen: hiphoptaal, meertaligheid in de Europese Unie, taalconflict, identiteit van Turkse jongeren, jongerentaal, sms-taal, taalbeleid, taal in de media en tweetalig onderwijs. Onderzoeksvoorbeelden zijn ontleend aan situaties van taalgebruik op alle continenten. Prof. Pieter Muysken, één van Nederlands meest vooraanstaand taalkundigen, bijt het spits af. Hij zal spreken over de grote vernieuwingen die de documentatie van bedreigde talen teweeg brengt in de sociolinguïstiek.

Andere sprekers zijn Helen Kelly-Holmes (University of Limerick), internationaal erkend expert op het gebied van taal en marketing en Charles Goodwin (University of California in Los Angeles) die aantoont dat er tussen sprekers en hoorders veel meer gebeurt dan we op het eerste gezicht denken. Jasone Cenoz (University of the Basque Country) zal het meertalige onderwijs voor minderheden kritisch tegen het licht houden. De ‘grand old man’ van de sociolinguïstiek, professor William Labov, die onlangs 80 jaar werd, sluit het congres af met nieuwe inzichten in cognitieve processen van taalvariatie.

Het 17e Sociolinguistics Symposium biedt specialisten de mogelijkheid zich op de hoogte te stellen van de meest recente ontwikkelingen in het vakgebied. Daarnaast zorgt het thema ‘verbinding tussen micro en macro’ ervoor dat er veel aandacht zal zijn voor de maatschappelijke betekenis van het onderzoek. Het Symposium is een van de activiteiten in het kader van het tweehonderdjarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK