Vertrek topambtenaar roept vragen op

Nieuws | de redactie
11 maart 2008 | In januari kreeg het Centrum voor Kwantitatieve Studies van de Universiteit Leiden 7,5 miljoen euro voor tenminste 5 jaar. Direct daarna werd Cornelis van Bochove benoemd als hoogleraar aan hetzelfde centrum. Dat roept vragen op, want Van Bochove was tot voor kort directeur wetenschapsbeleid van OCW.

De leeropdracht van Van Bochove ligt dicht bij zijn vorige baan: hij wordt hoogleraar evidence based wetenschapsbeleid. Maar wetenschappelijke publicaties op dit vakgebied heeft hij niet op zijn naam staan, en evenmin is hij hierin gepromoveerd. Van Bochove promoveerde hij in 1982 cum laude op Imports and Economic Growth en heeft lang bij het CBS gewerkt. 

Kamerlid Jasper van Dijk (SP) heeft hierover dan ook al vragen gesteld aan de minister van OCW: “Kunt u uitsluiten dat er een verband is tussen de benoeming van een van uw topambtenaren (de heer Van Bochove) als hoogleraar en de aan zijn leerstoel verbonden OCW-subsidie van 1,5 miljoen? Waarom is voor Van Bochove een versnelde sollicitatieprocedure gestart? Hoeveel sollicitanten waren er naast de heer Van Bochove voor de functie? Kunt u uitsluiten dat er sprake is van bevoordeling, aangezien de leidinggevende van de heer Van Bochove (de heer Roborgh) heeft onderhandeld over de nieuwe baan van de heer Van Bochove?”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK