Vrachtschip voor het heelal startklaar

Nieuws | de redactie
4 maart 2008 | Het eerste Europese ruimtevrachtschip, de Jules Verne, wordt volgende week gelanceerd. De inbreng vanuit ons land is daarbij wezenlijk: DutchSpace maakte de zonnepanelen en Bradford Engineering de onderdelen voor het regelen van de druk en de luchtcirculatie.

Verder hebben DutchSpace en Atos Origin gewerkt aan projecten waarbij simulaties werden gedaan van aspecten als de volautomatisch koppeling van ATV aan het ruimtestation ISS.

Vanaf dit voorjaar zullen de ATV’s, met elk een transportcapaciteit van 8 ton, het ruimtestation ISS voorzien van experimenten, onderdelen, brandstof en voedsel, lucht en water voor de astronauten. Ook zal ATV het ruimtestation een duwtje geven, zodat dit op een hoogte van 400 km om de aarde blijft cirkelen. Na zo’n zes maanden wordt de ATV ontkoppeld van het ruimtestation.  Met ongeveer zes ton afval aan boord verbrandt de vrachtauto voor het heelal dan in de atmosfeer.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK