‘Wetenschappers misbruiken publiciteit OV-chipkaart’

Nieuws | de redactie
12 maart 2008 | De universiteiten willen publicitair scoren over de rug van de OV-chipkaart. Dat verwijt doet de directie van het GVB van Amsterdam. Maar minister Ter Horst heeft de Kamer geïnformeerd dat er door de RU Nijmegen nog veel meer problemen zijn ontdekt, met impact voor de OV-chipkaart en ver daarbuiten, zoals de “Mifare Classic” RFID-kaart, waarvan er wereldwijd 1 miljard verkocht zijn.

Onderzoekers en studenten van de onderzoeksgroep Digital Security van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben een ernstig lek in de beveiliging van een veelgebruikt type contactloze chipkaarten gevonden. Dit lek gaat ook de OV-chipkaart aan, maar heeft een bredere impact. Doordat kaarten gekloond kunnen worden, is het in principe mogelijk om onder een gestolen identiteit gebouwen en terreinen te betreden.

Er wordt “een hele hoop tamtam gemaakt”, maar als de makers van de kaart die weerleggen is “er sprake van een nogal selectief waarnemingsvermogen.” Directeur Kroon van het GVB verbaast zich in Spits “over de gretigheid waarmee universiteiten aankondigen, dat zij de kaart ‘bijna’ gehackt hebben.” Dat gebeurt volgens hem puur uit eigenbelang en niet vanuit een echte maatschappelijke betrokkenheid of verantwoordelijkheid. Hem stoort dat “wie wat over de OV-chipkaart roept, gegarandeerd in de schijnwerpers staat.”

Na het kraken van een ‘wegwerp OV-chipkaart’ door informatica student Roel Verdult uit Nijmegen waren in januari alle betrokkenen bijeengekomen. De ontwerpers van de OV chipkaart, Trans Link Systems, Nijmeegse deskundigen en RFID security expert Melanie Rieback van de VU bespraken gezamenlijk de technische details. Ook hebben zij de Kamer in een hoorzitting nader geïnformeerd hierover.

Al in de kabinetsformatie kon ScienceGuide berichten dat op dit terrein grote zorgen waren bij de ambtenaren van OCW: ‘In het inwerkdossier voor de nieuwe bewindslieden klinken omineuze geluiden over de praktische haalbaarheid van een chipkaart voor de 600.000 deelnemers in BVE en HO. Zo “was de planning dat de eerste studenten eind november/begin december 2006 de Studenten OV-chipkaart thuis zouden ontvangen.” ’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK