‘Wetenschappers misbruiken publiciteit OV-chipkaart’
Onderzoekers en studenten van de onderzoeksgroep Digital Security van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben een ernstig lek in de beveiliging van een veelgebruikt type contactloze chipkaarten gevonden. Dit lek gaat ook de OV-chipkaart aan, maar heeft een bredere impact. Doordat kaarten gekloond kunnen worden, is het in principe mogelijk om onder een gestolen identiteit gebouwen en terreinen te betreden.
Er wordt “een hele hoop tamtam gemaakt”, maar als de makers van de kaart die weerleggen is “er sprake van een nogal selectief waarnemingsvermogen.” Directeur Kroon van het GVB verbaast zich in Spits “over de gretigheid waarmee universiteiten aankondigen, dat zij de kaart ‘bijna’ gehackt hebben.” Dat gebeurt volgens hem puur uit eigenbelang en niet vanuit een echte maatschappelijke betrokkenheid of verantwoordelijkheid. Hem stoort dat “wie wat over de OV-chipkaart roept, gegarandeerd in de schijnwerpers staat.”
Na het kraken van een ‘wegwerp OV-chipkaart’ door informatica student Roel Verdult uit Nijmegen waren in januari alle betrokkenen bijeengekomen. De ontwerpers van de OV chipkaart, Trans Link Systems, Nijmeegse deskundigen en RFID security expert Melanie Rieback van de VU bespraken gezamenlijk de technische details. Ook hebben zij de Kamer in een hoorzitting nader geïnformeerd hierover.
Al in de kabinetsformatie kon ScienceGuide berichten dat op dit terrein grote zorgen waren bij de ambtenaren van OCW: ‘In het inwerkdossier voor de nieuwe bewindslieden klinken omineuze geluiden over de praktische haalbaarheid van een chipkaart voor de 600.000 deelnemers in BVE en HO. Zo “was de planning dat de eerste studenten eind november/begin december 2006 de Studenten OV-chipkaart thuis zouden ontvangen.” ’
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport