Academicibelasting in Duitsland

Nieuws | de redactie
18 april 2008 | De nieuwe regering van Hamburg uit CDU en Groenen is op zich al een coalitieprimeur en nu komt ze met een al even opvallend HO-beleid. Het is de eerste Duitse deelstaat die de collegegelden afschaft en vervangt door een academicibelasting.

De omstreden introductie van de retributies enkele jaren geleden was een van de strijdpunten bij de verkiezingen. De Groenen eisten intrekking, terwijl de CDU vooral meer wilde. Hun verrassende coalitie –de eerste in een deelstaat sinds 1949- komt nu tot een Salomonsoordeel, dat lijkt te leunen op de meest recente OESO-analyse: de 500 € per semester die studenten moesten betalen zal voortaan vervallen. Na hun studie zullen zij 375 € per semester van hun studie moeten ‘terugbetalen’ als zij 30.000 € of meer per jaar gaan verdienen.

Ook in andere deelstaten is de discussie nu los gebrand. Hessen zou afschaffing overwegen en Sachsen wil in een nieuwe wet het kosteloos HO bevestigen. Andere deelstaten zetten in op een flexibeler beleid en willen de universiteit en Fachhochschule zelf het tarief laten bepalen, tot een maximum van 500 € in Niedersachsen bijvoorbeeld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK