Allegorie terug naar de bron

Nieuws | de redactie
1 april 2008 |
Allegorie op het onderwijs werd in 1683 door Rembrandts leerling Ferdinand Bol geschilderd als schoorsteenstuk voor het dubbele woonhuis van de gebroeders Louys en Hendrick Trip. Uit het Trippenhuis ging het later naar het Rijksmuseum. Nu is het terug op zijn plek, in het gebouw van de jubilerende KNAW

. Oorspronkelijk was Allegorie op het onderwijs een schouwstuk voor een van de slaapkamers op de eerste verdieping van het Trippenhuis. De komende jaren zal het daar blijven hangen in de Rembrandtzaal. Een ander schoorsteenstuk van Bol – een afbeelding van Johanna de Geer, echtgenote van Hendrick Trip, en twee van haar kinderen – hangt daar ook. Een derde schoorsteenstuk, dat een allegorie op de vrede moet zijn geweest, is verloren gegaan. Het Rijksmuseum heeft een bijzondere band met de zetel van de KNAW: van 1817 tot 1885 was ook dit unieke initiatief van Koning Lodewijk Napoleon van Holland gehuisvest in het Trippenhuis.

Het doek verbeeldt Margarita Trip als Minerva, godin van de wijsheid, die haar zuster Anna Maria Trip onderwijst. Zij waren beide dochters van Louys Trip en Emerentia Hoefslager. Het schilderij meet maar liefst 208 cm bij 179 cm.





«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK