‘Alsof ik het vliegtuig naar Marokko pak’

Nieuws | de redactie
7 april 2008 | Ouafâ Mhaoui, vierdejaarsstudente aan de lerarenopleiding Engels van Fontys, heeft de prijs ‘Teaching for Excellence’ gewonnen bij de uitreiking van de ECHO Awards. ‘Ik had een goed voorgevoel, maar ondanks dat was ik heel zenuwachtig. Op 15 maart moest ik me in vijf minuten voor de jury presenteren. Niet zomaar een jury, maar acht hooggeleerden!’ vertelt ze op fontysonline. ‘Dat was moeilijk. Vijf minuten is zo kort, wat kun je zeggen?

Daarna stelden ze nog een kwartier lang vragen over de betekenis van allochtonen voor de kenniseconomie, de meerwaarde van de Echo Award en waarom ik de prijs, een summer school in Amerika, zou moeten winnen. Om eerlijk te zijn, vond ik het mijn beste presentatie ooit. Maar de jury liet helemaal niets los. Ze zeiden alleen: Okay, dat was het. Daarna moest ik dus tot eergisteren wachten op de uitslag.’

Cultuur
Als je Ouafâ hoort praten, lijkt ze geen ‘allochtoon’. Doordat ze pas drie maanden oud was toen haar familie naar Nederland verhuisde, spreekt ze met een Limburgs accent. Toch bepaalt haar afkomst nog altijd voor een groot deel wie ze is. ‘Elke dag als ik naar huis ga, is het alsof ik het vliegtuig naar Marokko pak. Mijn moeder spreekt geen Nederlands en ook al doen mijn broer en vader dat wel, met elkaar spreken we alleen Marokkaans en Berbers. We gaan ook elke zomer zes weken terug naar Marokko om alle familie op te zoeken.’

Volgens Ouafâ is scholing in de Marokkaanse cultuur lang niet zo vanzelfsprekend als hier, zeker niet voor een vrouw. ‘Heel veel allochtonen verlaten voortijdig school. Dat heeft voor een deel te maken met cultuur, maar ook met geld. Marokkaanse gezinnen zijn vaak heel groot. Er is niet genoeg geld om iedereen te laten studeren.’

Zelf ontdekken
Het is voor een groot deel aan de vader van Ouafâ te danken dat zij geen huisvrouw geworden is. Ze vertelt: ‘Mijn opa had al als wens dat een van zijn negen kinderen zou gaan studeren. Maar dat is niet gelukt. Toen heeft mijn vader dat overgenomen. Hij heeft bewust maar twee kinderen genomen zodat hij ons allebei alle kansen kon geven. Daarnaast heeft hij me altijd heel goed weten te motiveren. Hij heeft me nooit gedwongen, maar wel altijd met goede argumenten aangegeven waarom studeren belangrijk is.

Makkelijk is het voor mij niet geweest. Omdat mijn ouders geen scholing hebben gehad, moest ik alles zelf ontdekken. Ik begon op een vmbo-kaderopleiding, via het mbo ben ik uiteindelijk op het hbo gekomen. En mijn vader… die kan gewoon niet trotser zijn!’

Ambassadrice
Dit voorjaar studeert Ouafâ af. Nog voor de diploma-uitreiking vertrekt ze naar de universiteit van California voor de door haar gewonnen summer course. Welke cursus ze daar gaat volgen, weet ze nog niet. ‘Ik denk aan ‘Applied logistics and teaching English as a second language’. Het wordt hoe dan ook een verrijking voor mij, waardoor ik straks als een nog betere docent voor de klas sta. Dat is mijn doel. Daarnaast is het de bedoeling dat ik me ga inzetten voor allochtonen. In Schinveld heb ik al eens meegewerkt aan een inburgeringsproject. Door mijn prijs ben ik nu officieel ambassadrice van de Echo Foundation. Na de zomer hoop ik ergens hier in Limburg een baan te vinden. Hier wonen dan wel niet zo veel allochtonen als in het noorden, maar daardoor zijn er hier ook minder met een voorbeeldfunctie. Ik wil graag het voorbeeld zijn voor de allochtonen in Limburg.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK