Bakkerijwarmte als energiebron
Er zijn meerdere systemen denkbaar: het plaatsen van een WKK op een bestaande oven, de zogenaamde absorptiewarmtekoeler, of het terugwinnen van de warmte uit rookgassen. Die laatste optie lijkt momenteel de meest haalbare. Het idee om zowel het milieu te sparen als de portemonnee van bakkers, komt van Kameleon Advies. Dat is een van de deelnemers aan het HAN Smart Business Center. Naast Kameleon Advies en de HAN zijn bij dit project onder andere betrokken: EMT Project, ROC Rijn IJssel, ovenbouwer Probat, Bakkerij Wiltink en Vakschool Wageningen. Vakschool Wageningen leidt studenten op tot bakkerijondernemers.
De HAN-studenten kwamen tot de volgende conclusies:
– Nieuwbouw of renovatie is het beste moment om energiebesparingen te realiseren
– Stand- alone energiebesparingopties zijn minder interessant
– Bij een terugverdientijd van 10 jaar zal er niet worden geïnvesteerd door een ondernemer
– De besparing uitgedrukt per eenheid product is een belangrijk kengetal
– Na het bakproces, bij het verpakken en de distributie, zijn veel besparingen te realiseren
– In de opleiding van toekomstige medewerkers en ondernemers dient meer aandacht te zijn voor energiebesparing en efficiënt produceren.
Er komt een vervolgproject: het ontwikkelen van een concept voor energiebesparing, waarin bovenstaande conclusies zijn verwerkt.