De Kennedy van Kannus

Nieuws | de redactie
14 april 2008 | Wie moet de eerste EU president worden? De namenlijstjes gaan alweer rond, maar het lijkt mij goed eerst eens naar de kwaliteiten te kijken die zo’n president zou moeten hebben. Uiteraard het gezag van iemand als Richard von Weizsäcker. Verder zou ik de visie en durf van huidig Bondspresident Horst Köhler waarderen om het eigen volk de waarheid te vertellen dat we moeten vernieuwen. Maar met de overtuiging dat Europa hierin een eigen rol te spelen heeft, zoals Charles de Gaulle die bezat.

Voor kandidaten lijkt het mij beter te kijken naar de kleinere lidstaten. Aangezien Finland al jaren bovenin de ranglijsten staat, moeten de eer niet gunnen aan Esko Aho? Deze oud-premier loodste Finland door de crisis van begin jaren negentig en zette het op een spoor van vernieuwing waar het land nu zo van profiteert. Hij was toen de jongste premier ooit en staat in eigen land bekend als de ‘Kennedy van Kannus’. Hij heeft een heldere visie op Europa zoals zijn recente artikel in de FAZ en ScienceGuide te lezen is.

In plaats van Tony Blair als president zou ik de kabinetschef voor een Brit willen claimen. Namelijk voor de man achter Blair die zijn vernieuwingsagenda vorm gaf vanuit Downing Street 10: Geoff Mulgan. Een Fins-Brits koppel aan het hoofd van Europa, nu begin ik enthousiast te worden.

Joeri van den Steenhoven
voorzitter van Nederland Kennisland

Een uitvoerig interview met oud-premier Esko Aho, dat ScienceGuide vorig jaar mocht houden leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK