Dreigt voor Plasterk Nuis’ lot?

Nieuws | de redactie
2 april 2008 | Met een zucht reageren gezaghebbenden uit het kunstonderwijs op plannen van OCW –en geluiden uit de Kamer- om minder talent toe te laten tot kunstacademies. De reden noemt men ‘een gouwe ouwe’: afgestudeerden zouden maar weinig verdienen en vinden niet allemaal een baan. Minister Plasterk wil nog niet op basis hiervan zowel de toelating, de capaciteit als het budget beperken, maar dat geluid zoemt wel al rond. Het hbo en kuo maakten het allemaal al eerder mee, ook toen met een bewindsman die gold als een groot kenner en liefhebber van de schone kunsten: Aad Nuis.

De columnist/criticus, dichter en D66’er van het eerste uur sneed zich er akelig mee in de vingers. Zijn voorziene ingrepen kreeg hij niet of nauwelijks gerealiseerd. Minister Zalm van Financiën gebruikte dit om hem en OCW op te jagen, de paarse coalitie steunde hem met frisse tegenzin en de Kamer zocht steeds uitwegen om er van af te komen en Nuis in de kou te laten staan.

Zijn opvolger, PvdA-professor Rick van der Ploeg, moest op dit verziekte dossier een complete déconfiture ondergaan. De Kamer vernederde de bewindsman voor Cultuur door hem bij motie de hele zaak uit handen te slaan bij de begrotingsbehandeling van OCW.

Minister Plasterk zou wellicht eens zijn licht op kunnen steken in zijn directe omgeving, voordat hem een dergelijk lot zou te beurt vallen. Het Kamerlid dat destijds –mede namens ‘paars’ en de PvdA-woordvoerder, nu fractieleider, Mariëtte Hamer- de guillotine op Van der Ploegs nek mocht laten neersuizen, was zijn rechterbuurman in de Ministerraad. Oftewel de toenmalige CDA-woordvoerder voor HO en SF, Camiel Eurlings.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK