Ethisch besef onderontwikkeld

Nieuws | de redactie
15 april 2008 |

60% van de managers vindt het HO veel meer tijd moeten besteden aan ontwikkeling van het ethisch besef bij studenten. Vergeleken met oudere collega’s tonen managers onder de 35 namelijk duidelijk minder ethisch besef in het zakelijk handelen. Volgens 31% van hen laten jonge ondernemers een groot gebrek aan ethisch besef zien. Slechts 15% denkt dat oudere managers en ondernemers juist minder ethisch bewust handelen, zo blijkt uit onderzoek van Nyenrode. Op de vraag of je als manager of ondernemer soms wel genoodzaakt bent om het met de ethiek wat minder nauw te nemen, antwoordt 20% bevestigend. Onder jonge managers is dat percentage nog wat hoger (28%). Een even grote groep jonge managers onderschrijft de stelling “Als je succesvol zaken wilt doen, moet je af en toe wel vuile handen maken”.

Klokkenluiders
Managers hebben behoorlijk vertrouwen in het ethisch handelen van de eigen onderneming, zo blijkt uit het onderzoek. Toch geeft bijna 20% van de Nederlandse managers en ondernemers toe dat zij in het afgelopen jaar in hun bedrijf vaak of regelmatig op managementniveau dingen hebben zien gebeuren die ingaan tegen de (geschreven of ongeschreven) gedragscode van de organisatie. Als de managers binnen de eigen organisatie met misstanden worden geconfronteerd en men binnen de organisatie daarvoor geen gehoor krijgt, zou 52% anoniem of openlijk aan de bel trekken bij de autoriteiten of de pers. Een groep van 20% zou echter helemaal niets doen. Onder managers die jonger dan 35 jaar zijn, is die groep nog groter, bijna 30%.

Opleiding
Volgens bijna de helft van de ondervraagden (46%) wordt nu in hun organisatie tijdens de opleiding van jong talent geen aandacht besteed aan de ontwikkeling van ethisch besef. Als dat wel gebeurt, dan is dat vooral op informele wijze tussen collega’s onderling. Van de managers in het onderzoek is 60% van mening dat universiteiten en hogescholen veel meer tijd moeten besteden aan ontwikkeling van het ethisch besef bij studenten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK