Galileo naar Noordwijk?

Nieuws | de redactie
10 april 2008 | Maria van der Hoeven wil dat Nederland het hoofdkwartier van Galileo, de Europese variant van het Amerikaanse gps-systeem voor positiebepaling, krijgt. Zij noemt het Europese ruimtevaartcentrum in Noordwijk, Estec. "een ideale plek" om dit onder te brengen. De nieuwe hightechlaboratoria bieden volgens haar voldoende mogelijkheden voor het miljardenproject. In die laboratoria ontwikkelen ingenieurs de technologieën die nodig zijn voor toekomstige Europese ruimtemissies.

Van de nieuwste types stuwraketten die aan boord van satellieten worden gebruikt, tot de volgende generatie satellieten. Estec is de grootste vestiging van het technisch en wetenschappelijk onderzoekscentrum van ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie.

De aanwezigheid van Estec in Nederland is belangrijk voor de Nederlandse economie. De technische voorzieningen hebben een grote aantrekkingskracht op andere high tech bedrijven. Ze kunnen gebruik maken van de laboratoria van Estec. De toepassingen uit de ruimtevaarttechnologie zouden ook gebruikt kunnen worden bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de klimaatverandering en mobiliteit. Minister Van der Hoeven komt in november met concrete plannen en de contouren voor een meerjarenprogramma ruimtevaart tijdens de ESA-ministersconferentie, waar zij voorzitter van is.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK