Geen gekozen president

Nieuws | de redactie
14 april 2008 | Het gaat dan toch gebeuren; er komt een president van Europa. Hij of zij zal vooral de functie van ‘gezicht van Europa’ krijgen. Maar wat voor gezicht willen we eigenlijk dat Europa krijgt? Wat mij betreft zou de president van Europa bovenal moeten staan voor democratie, omdat vele lidstaten zich bemoeien met het (te lage) democratische gehalte van andere landen. Denk aan China, Rusland etc. Het is minstens inconsistent om kritiek te hebben op anderen terwijl de eigen democratie niet op orde is.

Democratie is echter niet iets dat een president op zichzelf kan uitstralen, maar heeft alles te maken met de manier waarop hij of zij is gekozen. En daar gaat het mis. De president wordt namelijk niet gekozen, laat staan democratisch. Volgens het Lissabon akkoord bepalen de Europese lidstaten gezamenlijk wie de nieuwe president gaat worden. Het lijkt er dus niet op dat de Europese burger iets heeft te zeggen over de benoeming van de president. Ik vind dat raar. De Europese Unie, bestaande uit democratische landen, geeft niet de mogelijkheid aan haar burgers om te kiezen wie de grote roerganger moet worden.

Een gemiste kans. Wanneer burgers zich verkiesbaar kunnen stellen en stemrecht krijgen, moeten kandidaten campagne gaan voeren en uitleggen wat zij vinden wat Europa is en zou moeten zijn. Dat is een ideaal moment om de burger die zich nauwelijks verbonden voelt met Europa, te betrekken bij de Europese politiek.

Natuurlijk heb ik zelf een idee wie de ideale president van Europa zou zijn. Mijn voorkeur is echter net zo relevant als dat van alle andere Europese burgers. Geef iedereen dus de mogelijkheid om zijn of haar voorkeur uit te spreken.

Koen Verberne


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK