HO biedt mensenrechten in China

Nieuws | de redactie
29 april 2008 | De expansie van het HO vormt een grote bijdrage aan de verwezenlijking van de mensenrechten in China. Xue Jinwen, directeur van het Human Rights Research Center aan de Nankai University noemt de toename van het aantal studenten uit arme gezinnen een voorbeeld van meer fairness in de samenleving. Zijn analyse geeft aan hoe het concept van de mensenrechten in China deels overeenkmt en toch ook deels afwijkt in een beperkende zin van die uit de Westerse traditie vanuit de Franse Revolutie.

The development of higher education has contributed greatly to China’s human rights, an expert told the ongoing Beijing Forum on Human Rights. Xue Jinwen, director of the Human Rights Research Center of Nankai University in Tianjin, said the historic development of China’s higher education was of positive and significant importance to the development of the country’s human rights cause. Noting that education was an important measurement of human rights, Xue said China’s higher education had developed swiftly over the past decade.

The number of on-campus college students tripled from 6.23 million in 1998 to 18.85 million in 2007. Expenditures on higher education increased from 54.9 billion yuan (7.8 billion U.S. dollars) in 1998 to 255 billion yuan in 2005. The development of higher education had a far-reaching influence on economic development and further guaranteed citizens’ rights to education, Xue said.

He said that the government had taken concrete measures to ensure equal rights to education regardless of income, including exemptions from tuition and other charges in the nine-year compulsory education system and the establishment of financial aid for needy university students. “China has made great efforts to help poor people to get equal access to higher education, and by so doing has highlighted social fairness,” he said. The population with a tertiary education exceeds 70 million, ranking China second in the world in terms of workers with a higher education. Xue said the development of higher education had opened up a new horizon for Chinese citizens to seek personal development and helped to secure their rights for development.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK