Hoe Nederland de EIT-boot miste

Nieuws | de redactie
10 april 2008 | Wroclaw, Boedapest en Wenen-Bratislava hebben zich officiëel gekandideerd als vestigingsplaatsen voor het nieuwe EIT. Waarom niet een kennisstad of groep in Nederland? Een reconstructie van een gemiste kans door laksheid bij de betrokkenen.

Hoewel het European Institute for Innovation and Technology grotendeels een samenwerkingsverband moet worden van bestaande universiteiten en technologische instituten in Europa, moet het EIT natuurlijk wel ergens gevestigd worden. Naast de officiële kandidaten worden ook de Duitse steden Aken, Braunschweig, Karlsruhe en Nürnberg genoemd. Waarom staat er in dit rijtje geen Nederlandse stad? Had Maastricht bijvoorbeeld niet een combi met Aken kunnen maken? Waar waren de 3TU bovendien?

Haagse en Brusselse kringen bevestigen tegenover ScienceGuide dat Nederland op dit punt simpelweg geen initiatief getoond heeft. Naar verluid had NWO wel belangstelling om het EIT te huisvesten in haar Haagse locatie. Maar de ministeries van OCW en EZ waren niet bereid om in deze een voortrekkersrol te vervullen en een campagne te voeren voor vestiging in ons land van Barroso’s geesteskind. En vanuit de Nederlandse kennissector werd ook nauwelijks druk uitgeoefend om dat wel te doen.

Wilden Nederlandse kennisinstellingen soms niet een vestiging van het EIT in ons land? Die gedachte dringt zich als je verneemt dat in de Hongaarse onderzoeksgemeenschap onrust is ontstaan over de nominatie van Boedapest. Van het toekomstige gastland wordt namelijk een bijdrage aan de verdere ontwikkeling en exploitatie van het EIT verwacht. De angst bestaat dat investeringen van de Hongaarse regering in het EIT ten koste zullen gaan van reguliere onderzoeksgelden.




«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK