Maestro is ‘verguld en verlegen’

Nieuws | de redactie
1 april 2008 |

Het nieuwe Conservatorium van Amsterdam krijgt een ‘Grote Zaal’ die wordt vernoemd naar de wellicht beroemdste alumnus van het instituut, Bernard Haitink.  Haitink was aan het conservatorium -naar eigen zeggen-  ‘een niet al te begenadigd violist’, maar werd dankzij de opleiding daar en zijn liefde voor de muziek iemand die nu al decennia geldt als een van de dirigenten uit de wereldtop bij de belangrijkste symfonieorkesten en operahuizen ter wereld. “Toeval bestaat niet” aldus Hans van Beers, directeur van het Conservatorium van Amsterdam. Een week geleden stond Haitink op de voorpagina van de NRC, samen met de inmiddels in de hele wereld bejubelde mezzo Christianne Stotijn. Die grote foto was gemaakt tijdens de Matthäus Passion in Boston, nota bene Haitinks eerste uitvoering van dit werk. “Twee generaties musici en beiden alumnus van het Conservatorium van Amsterdam. Een onbetaalbare opsteker voor ons conservatorium en een bevestiging van onze beslissing die een blijvend eerbetoon is aan deze grote dirigent!”

Bernhard Haitink heeft laten weten hiermee even verguld als verlegen te zijn en is voornemens binnen de mogelijkheden van zijn agenda op enige termijn in de zaal te dirigeren. Het conservatorium is er trots op dat zijn beroemde alumnus bereid is zijn naam te verlenen aan de nieuwe Grote Zaal, die met drie andere zalen als een ‘geschenk aan de stad’ het muziekleven in ons land een impuls moeten gaan geven. 12 september is de feestelijke opening.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK