Merkel fel op laatste dictator in Europa

Nieuws | de redactie
17 april 2008 | In de Raad van Europa heeft kanselier Angela Merkel krachtig en zeer persoonlijk gesproken over de onderdrukking en het verzet in Wit Rusland. “Ik weet uit mijn eigen verleden, dat dit op een dag zal worden bekroond.”

Zij werd hierover bevraagd door CDA’er dr. Pieter Omtzigt, mede op basis van de berichtgeving op ScienceGuide over dit land en het democratisch studentenverzet. “U weet vast ook wel, dat Belarus de ergste dictatuur is in Europa,” onderstreepte Omtzigt tegenover Merkel.

De Bondskanselier ging hier direct en vol vuur op in. Angela Merkel zei onder meer: “Het is absoluut noodzakelijk dit onderwerp op de agenda te hebben. Steeds weer, ‘time and time again.’” Zij gaf aan dat het niet voor niets was dat Belarus het enige land in Europa was, dat geen lid kon zijn van de Raad voor Europa, het orgaan waar de lidstaten de mensenrechten bespreken en waarborgen.

Op Omtzigts vraag naar de velen die in Belarus in strafkampen en gevangenissen zitten vanwege hun uitoefenen van hun gewone democratische rechten en naar de verdwijningen die daar bovendien usance zijn onder tiran Loekasjenko reageerde Merkel duidelijk erg persoonlijk: “Ik weet uit de geschiedenis van de jaren van de Koude Oorlog hoe belangrijk het was dat Europa zich bezig hield en bleef houden met zulke individuele lotgevallen. De mensen in Belarus moeten niet met het gevoel leven dat ze zijn vergeten!” Merkel sloot haar beantwoording af met een krachtige oproep aan de Raad van Europa, haar gastheer: “ De Raad moet alles doen dat in zijn macht en mogelijkheden ligt om te werken aan de mensenrechten in Belarus. Ik weet uit mijn eigen verleden, dat dit op een dag met welslagen zal worden bekroond.”

Omtzigt vertelde na afloop aan ScienceGuide dat Merkels woorden en de persoonlijke toon en gedrevenheid die zij daarbij liet voelen grote indruk maakten op de Raad. “Je ziet en merkt meteen dat er een staatsvrouw van grote allure staat. De manier waarop Merkel over Belarus sprak was ook bepaald niet van een vrijblijvende algemeenheid. Je kon zien en horen, dat ze precies weet wat daar speelt en dat zij vanuit haar eigen geschiedenis en beleving in de DDR diep betrokken is bij wat de mensen daar moeten ondergaan.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK