Omgaan met moslims vergt kennis van zaken

Nieuws | de redactie
11 april 2008 | Hoe kun je het beste met moslims communiceren? Hoe ga je respectvol met mensen om, die een andere levensovertuiging aanhangen? Prof. dr. Hans Borst van de Christelijke Hogeschool Ede geeft in zijn nieuwe boek adviezen en reikt praktische achtergrondinformatie aan. ‘Tussen hoed en hoofddoek’ gaat over de islam, en wil vooral informeren. Niet polariseren. “Veel mensen kijken door een gekleurde bril naar de werkelijkheid en zijn bevooroordeeld."

Borst zegt daarover: “Praat met elkaar, want velen vergeten dat er bijna een miljoen moslims in Nederland in vrede met elkaar leven. Om effectief en op een neutrale basis met moslims te communiceren is kennis nodig”, zegt Borst. Daarvoor ontwierp hij het LAST-principe. Kort gezegd staat dit principe voor luisteren, aansluiten, samenvatten en terug geven. “Onderzoek en ken je doelgroep. Leer van ze, en toets jezelf daarin. Kijk wat je samen van elkaar kunt leren. Borst: “Want daar draait het om, met respect en kennis delen als sleutelwoorden”.

Borst’ instituut CCMO heeft ook onderzoek gedaan onder predikanten en de visie op de islam in christelijke kring. Belangrijk uitkomst van dat onderzoek was dat wanneer predikanten meer gingen lezen over de islam, zij milder werden in hun beeldvorming. Borst vindt dat belangrijk. “Als je als predikant onverantwoorde dingen zegt over de islam, dan wordt dat door vele mensen zo aangenomen. Daar moet je voor waken”.

Het boek is uitgeven door Jongbloed, ISBN 9789058297761, 260 pagina’s, prijs €12,50


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK