Rector-magnificus wordt opperrechter

Nieuws | de redactie
23 april 2008 | Een partijloze universiteitsrector wordt de nieuwe voorzitter van het Hooggerechtshof van Duitsland. Rechtsgeleerde Andreas Vosskuhle lost zo een ongekend fel conflict in de grote coalitie van kanselier Merkel op, waarin CDU en SPD maandenlang elkaars voorstellen vetoden.Ook de katholieke kerk mengde zich in de strijd en kreeg de steun van de deelstaatpremiers uit de CDU, vooral de Beierse CSU-premier Beckstein. Een te liberaal denkende jurist van de SPD werd wegens zijn opvattingen over stamcelonderzoek ‘inakzeptabel’ genoemd. Rektor Vosskuhle (44) van de Universität Freiburg is nu de kandidaat die het compromis moet worden. Hij wordt de eerste vice- president en schuift dan door binnen het complexe postenverdelingssysteem tussen de partijen en deelstaten dat een evenwichtige samenstelling van het Bundesverfassungsgericht, sinds 1949 garant van de grondwet in Duitsland, moet waarborgen. Vosskuhle ‘vult’ hierin een post die de SPD toekomt.

De Freibergse jurist studeerde in München en werkte op het ministerie van binnenlandse zaken van Beieren. In 1998 werd hij hoogleraar in Freiberg, waar hij vorig jaar tot rector werd gekozen. In de hoger onderwijsdiscussie in Duitsland viel hij op als bepleiter van de invoering van collegegeld, maar op een wijze die jongeren uit minder gegoede gezinnen de weg niet zou versperren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK